VANCOUVER - Thuis in Nederland keek hij met afgrijzen naar de beelden van de verongelukte Georgische rodelaar.

Skeletonner Peter van Wees deed vorig seizoen mee aan olympische testwedstrijd op de moeilijke, uitdagende baan van Whistler, waar Nodar Koemaritasjvili vrijdag bij de training voor de Winterspelen de dood vond.

''Rodelen is veel gevaarlijker dan skeleton'', zegt de 35-jarige Nederlander, die zich niet wist te plaatsen voor de Spelen.

Lastig

Van Wees deed in februari 2009 mee aan de wereldbekerwedstrijd op de olympische baan. De baan werd uitgetest voor de Spelen. Hij eindigde als 28e, Koemaritasjvili was niet aanwezig.

Bocht zestien, waar vrijdag het fatale incident plaatsvond, is een lastige. ''Daar heb je de hoogste snelheid'', weet Van Wees. ''Als je daar gaat, is er geen redden meer aan.''

Crash

De snelheden in Whistler liggen rond de 150 km/uur. De Nederlandse viermansbob kwam er vorig jaar ruim boven de 150 km/uur uit. Het bobteam Van Calker crashte er in de training.

Volgens Van Wees lopen de skeletonners, die met de buik op de slee liggen, minder risico op de snelle baan.

''Wij liggen heel dicht tegen het zwaartepunt aan, de rodelaars die op hun rug liggen minder. Onze ijzers bijten ook niet zo diep in het ijs als bij het rodelen."

"Wij wekken dus minder wrijving op. Rodelaars hebben meer controle over hun slee, maar als ze van de veilige lijn afwijken gaat het ook goed mis. Dan gaat de slee ook echt een bepaalde kant op.''

Onervaren

Volgens Van Wees speelde onervarenheid bij de overleden Georgiër mee. ''Het is een vrij nieuwe baan, dus niemand kent die baan echt goed. Dat heeft zeker meegespeeld bij hem."

"De crew op de baan probeert die ook steeds beter te maken. In Cesana, waar vier jaar geleden rodelen, skeleton en bobsleeën tijdens de Winterspelen plaatsvond, hebben ze er eigenlijk ook vier jaar over gedaan om de baan helemaal goed te krijgen. Dan is ie ook snel, maar tevens ook een stuk veiliger.''

Gat

Van Wees verwacht dat het stuk met de palen waar Koemaritasjvili vrijdag verongelukte, heel snel wordt dichtgemaakt.

''Dat spijkeren ze dicht, zodat de palen verdwijnen en de rodelaar via een wand wordt teruggekaatst in de baan. Het blijft in onze sport echter wel zo dat een klein foutje keihard wordt afgestraft. En atleten maken nu eenmaal fouten. Uit onervarenheid en uit onbekendheid. Erg triest dit.''