VALENCIA - Het Amerikaanse jacht BMC Oracle heeft vrijdag voor de kust van Valencia de eerste race in de 33e editie van de America's Cup gewonnen.

De trimaran van software-miljardair Larry Ellison, die James Spithill heeft ingehuurd als schipper, liet de Zwitserse titelverdediger Alinghi met een verbluffend staaltje hi-tech zeilen bijna vier kilometer achter zich.

De uitdager had een slechte start, maar toonde al snel aan meer vaart te kunnen maken dan de catamaran van de Zwitserse tycoon Ernesto Bertarelli, die zelf aan het roer stond.

Spectaculair

De Oracle haalde af en toe snelheden van meer dan 20 knopen, tegen de 40 kilometer per uur. Dat resulteerde in spectaculaire beelden, met regelmatig twee van de drie rompen van koolstofvezel hoog boven het water uit, en een onbedreigde zege.

De Oracle voerde al voor het vertrek strijd met agressieve manoeuvres. Die bezorgden de Alinghi, met de Nederlander Piet van Nieuwenhuijzen als een van de bemanningsleden, vlak voor het startschot een straf wegens het niet verlenen van voorrang.

Ouwe mok

De houder van 'The Auld Mug' - de 'ouwe mok' van zilver waar sinds 1851 om wordt gevaren - nam niettemin in de beginfase bij een matige wind (kracht 3) een voorsprong.

Die hield niet lang stand. Het Amerikaanse jacht, met de unieke 'vleugelmast' en grootzeilvorm, achterhaalde de Alinghi in een oogwenk.

Groot verschil

Na 20 minuten lag de Oracle al honderden meters voor. Halverwege na het eerste kruisrak was het verschil met de Zwitsers al 3 minuten en 21 seconden. Het gat zou 'op de terugweg' alleen maar groter worden. De Oracle haalde daar een topsnelheid van zo'n 25 knopen.

Het uiteindelijke verschil op het parcours van 40 kilometer was na bijna drie uur zeilen zelfs meer dan een kwartier. Dat viel extra groot uit door het strafrondje dat de Alinghi moest varen wegens de overtreding bij de start.

Zondag

De tweede wedstrijd in de best-of-three staat voor zondag op het programma. Bij winst nemen de Amerikanen voor het eerst sinds 1992 de begeerde trofee over.