VANCOUVER - Wandelaars in de straten van Vancouver keken donderdagavond (plaatselijke tijd) even verschrikt op. De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende ontving in de stad waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen een OV-fiets van de NS.

Na de officiële plichtplegingen wilde de premier zijn fietskunsten wel even vertonen. Balkenende begon rustig, maar hij kreeg er op een gegeven moment zo'n plezier in dat hij als een bezetene op zijn pedalen trapte.

Met enorme snelheid, staand inmiddels, scheurde hij langs de wandelende mensen over het wegdek waarin ook nog een flinke drempel zat verwerkt. De fietstocht bleef zonder gevolgen. Met een ferme duw op de rem, zette Balkenende het voertuig stil.

Medailles

In Vancouver bekijkt de minister-president zaterdag de 5000 meter bij het schaatsen, waar Sven Kramer als grote favoriet start. Balkenende weigerde zich aan een voorspelling over het aantal te behalen medailles door Nederlandse sporters te wagen.

''Gokken doe ik niet'', zei hij. ''Het is al fantastisch dat er zoveel Nederlanders meedoen.'' Zelf schaatst de CDA'er ook. ''Ik doe het ontzettend graag. Als het even kan, sta ik op het ijs.''

NS

De NS heeft in Canada vierhonderd fietsen ter beschikking gesteld aan Nederlandse sporters en supporters, zodat zij zich makkelijk door de Canadese stad kunnen verplaatsen.

Het is inmiddels een traditie dat de Nederlandse Spoorwegen iets doen qua vervoer bij de Spelen. Bij de Olympische Spelen in Peking (2008) voorzag de NS de Nederlanders van reisadviezen, in Turijn (2006) zette de vervoersorganisatie bussen in.