VANCOUVER - Bondscoach Wopke de Vegt heeft zich verbaasd over de uitlatingen van Control-schaatsers Simon Kuipers en Mark Tuitert dat zij officieel niet weten dat ze deel uitmaken van de achtervolgingsploeg.

Het duo vertelde vorige week dat ze alleen in de krant hebben gelezen dat ze door De Vegt geselecteerd zijn voor dit onderdeel.

De Fries maakte woensdag duidelijk dat hun coach Jac Orie op de hoogte is gesteld van de selectie en dat het niet gebruikelijk is om alle leden van de ploeg persoonlijk te inviteren.

Verder wilde de bondscoach geen woorden vuil maken aan de uitlatingen, maar gaf na enig aandringen toch een scherpe verklaring: ''Ik beschouw dit als aandacht vragen'', sprak hij. ''Het is niet voor het eerst dat ze soortgelijke opmerkingen maken. Dat deden ze ook al rond wereldbekerwedstrijden.''

Onhandig

Die uitspraak van De Vegt viel vervolgens niet goed bij Control-coach Orie: ''Als hij dit heeft gezegd, vind ik dat erg onhandig van Wopke'', was het korte commentaar van de Hagenaar.

Kuipers en Tuitert vormen samen met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen de equipe voor de achtervolging. Op dit onderdeel is Nederland torenhoog favoriet voor het olympisch goud.