AMSTERDAM - Een op de vijf Nederlanders houdt zijn ogen op voor de Olympische Spelen. Dit blijkt uit een onderzoek van beddenfabrikant Auping dat onder 819 Nederlanders is gehouden.

Bij de aankomende Winterspelen, die vrijdag van start gaan, is de officiële opening om drie uur 's nachts Nederlandse tijd live te volgen.

Door het tijdsverschil met Canada zal niet alleen de opening in de nachtelijke uren worden uitgezonden, hetzelfde geldt voor de meeste wedstrijden in de verschillende sporten.

Veel disciplines zullen tot in de late uren te volgen zijn. Om de volgende dag dan vroeg op te staan is voor sommige mensen een probleem.

Volgens 22 procent van ondervraagden is het logisch om wat later te komen op werk na een lange nacht de Spelen gevolgd te hebben. Acht procent van de mannen vindt zelfs dat hun baas niet moet gaan zeuren als ze wat later op het werk komen. De vrouwen zijn het hier in tegenstelling tot de mannen totaal niet mee eens.

Bobsleeën

Schaatsen is zoals verwacht de meest populaire sport de aankomende drie weken. Met 44 procent laat schaatsen bobsleeën (20 procent) als meest geliefde sport achter.

Dit zijn tevens de twee sporten waarin Nederland de grootste kans maken op medailles. Vijftien procent van de ondervraagde jongeren van tussen de 18 en 35 jaar, vindt alle sporten slaapverwekkend.

Als we eenmaal voor de buis liggen, zal curling de doorslag geven om te gaan slapen. 34 Procent van de ondervraagden ziet dit als de meest slaapverwekkend sport van de Spelen. Het kegelglijden ontvangt daar dus het goud voor, zilver is voor langlaufen en brons voor biatlon.