AMSTERDAM - De Olympische Spelen gaan vrijdag van start in de Canadese stad Vancouver. Voor Nederland is de grootste afvaardiging ooit bij een Winterspelen afgereisd naar het Noord-Amerikaanse land.

Volgens de bezoekers van NUsport gaat die grote afvaardiging ook veel eremetaal opleveren. Liefst 53 procent van de deelnemers aan de poll is van mening dat de Nederlandse equipe, aangevoerd door Sven Kramer, vier of meer gouden medailles mee terugneemt naar Nederland.

Daarmee zouden de Spelen van Vancouver de voor Nederland succesvolste toernooien ooit, Nagano 1998 met vijf keer goud en Sapporo 1972 met vier keer goud, moeten evenaren.

Geen succes

Iets minder dan 29 procent van de stemmers denkt dat het evenement iets minder succesvol zal zijn met drie gouden medailles. Die medailleoogst werd eerder binnengehaald tijdens de Winterspelen in Grenoble (1968), Calgary (1988), Salt Lake City (2002) en tijdens de laatste Spelen in Turijn.

Ongeveer zes procent van de stemmers ziet de komende Winterspelen niet rooskleurig tegemoet. Zij denken dat het toernooi Nederland één of misschien helemaal geen gouden medaille zal opleveren. In totaal brachten 7.300 mensen hun stem uit.