AMSTERDAM - Het is al het meest besproken onderwerp van de Olympische Spelen tot nu toe. De enorme vlag met een boksende kangeroe die de Australiërs aan de balustrade van hun hotel hebben gehangen. Er is grote ophef over ontstaan.

De vraag is of de vlag die twee verdiepingen in beslag neemt er wel of niet mag blijven hangen. Het IOC heeft bezwaar gemaakt tegen commerciele afbeelding. Overigens verblijft de Nederlandse equipe in de kamers boven de vlag.

Zoogdier

Het zoogdier is een nationaal symbool van Australië. De afbeelding op de vlag is een gedeponeerd merk, dat in Australië gebruikt wordt voor de promotie van sport en fair play in scholen en de sportwereld.

Supporters nemen de vlag met de kangoeroe vaak mee naar verschillende sportevenementen als aanmoediging voor de Australische atleten. Vooral bij cricket, voetbal en tennis is de vlag vaak aanwezig.

Cartoon

Het symbool van de kangoeroe is ontworpen en ontstaan in 1983. De afbeelding is afgeleid van een Australische cartoon die elke dag in de krant van Sydney verscheen 'Jack, de vechtende Kangoeroe met Professor Lendermann'.

De afbeelding werd ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Het werd een nationaal symbool bij de 'Royal Australian Air Force' en werd op vele gevechtsvliegtuigen beschilderd.

De vlag werd pas echt bekend bij jonge Australiërs, nadat 'Australia II' de America's Cup wist te winnen. Alan Bond was degene die de vlag op zijn zeilboot had gehesen, van het begin tot het einde van de race.

AOC

Het Australisch Olympisch Comité (AOC) kocht voor dertien miljoen dollar de rechten van de vlag over voor de Olympische Spelen van 2000.