AMSTERDAM - Het Nederlands vrouwenelftal is weer terug van een stage in San Diego, waar het trainde, wedstrijden speelde tegen USA en China en afspraken maakte met het oog op het WK in september. "We hebben een prima stage gedraaid", aldus bondscoach Herman Kruis.

"Jammer dat we de eerste paar dagen heel slecht weer hadden. Maar uiteindelijk hebben we maar één training moeten schrappen, dus die schade veel reuze mee."

"Verder was alles perfect geregeld. Met dank aan Terry Walsh van de Amerikaanse hockeybond. San Diego is een toplocatie voor dit soort stages en de samenwerking met de Amerikaanse hockeybond is super."

Vorstenbosch

En natuurlijk was er ook de blessure van Vera Vorstenbosch. De Brabantse spits kon door knieproblemen niet meedoen aan de groepstrainingen en wedstrijden.

Kruis: "Vera ging topfit mee naar San Diego, maar in de eerste wedstrijd speelde een oude knieblessure op. Ze heeft iedere dag een revalidatieprogramma gedraaid, maar kon natuurlijk wel gewoon meedoen aan de groepssessies buiten het veld."

Visie

"Dat was ook belangrijk, want we hebben met de groep gepraat over onze visie, missie en de kernwaarden van het team. Wat die missie is?"

"We hebben nog niet gesproken over hoe hoog we willen eindigen op het WK. Het gaat in eerste instantie om het proces. Om het verbeteren. Aan de hand daarvan bepalen we later onze doelstelling."

Nieuwelingen

Verder was de keuzeheer ook erg te spreken over de Kelly Jonker, Kitty van Male, Emilie Mol en Mirte van der Vliet, de vier nieuwelingen in zijn selectie. "Voor zo'n eerste stage hebben ze het uitstekend gedaan. Natuurlijk moeten ze nog veel leren, maar dit was in ieder geval erg positief."

Jonker scoorde zelfs vier keer in de laatste vier duels. Oranje won overigens alle zes haar wedstrijden. Kruis: "Op de vijfde wedstrijd na hebben we steeds redelijk tot goed gespeeld. We hebben de basisafspraken weer een goed op kunnen frissen."

"En vooral met de wedstrijden tegen China was ik blij. Dat is een land dat heel ander speelt dan wij in Europan gewend zijn. Om daar aan te wennen, kun je niet vaak genoeg tegen China spelen."