APELDOORN - Yvonne Hak heeft zaterdag bij de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek in de series van de 800 meter verrassend de limiet voor de wereldtitelstrijd indoor in maart in Doha gelopen. Ze finishte in het Omnisportcentrum van Apeldoorn in een tijd van 2.03,25, dik onder de limiet van 2.03,80.

Direct na de race liet Hak weten dat ze niet naar de WK gaat. Ze wil zich volledig richten op de Europese kampioenschappen deze zomer in Barcelona.

''Ik heb me niet voorbereid op het indoorseizoen, dus ga ik niet naar Doha. Ik liep deze wedstrijd als training. Het was de bedoeling om lekker te knallen. Dat ik de limiet loop, bewijst dat ik op de goede weg ben'', zei de 23-jarige Alkmaarse voor de NOS-radio.

Ruckstuhl

Meerkampster Karin Ruckstuhl veroverde haar vierde Nederlandse indoortitel op het verspringen. De 29-jarige atlete sprong een afstand van 6,50 meter, slechts 10 centimeter onder de limiet voor de WK indoor.

Ruckstuhl was de enige atlete die over de grens van 6 meter ging. Het zilver was voor Annelies Fortuin met 5,98 en het brons ging naar Femke Klop met 5,89.

Hoogspringen

Remona Fransen won het hoogspringen met 1,83 meter. Drie pogingen om het Nederlands record van 1,88 te evenaren mislukten. De kampioene van vorig jaar, Sietske Noorman, werd met 1,78 tweede.

Die hoogte haalde ook Nikki May Woudstra, maar doordat zij één poging meer nodig had bleef voor haar het brons over.

Denise Groot greep het goud bij het polsstokhoogspringen in een persoonlijk record van 4,21 meter.

Ze troefde de oud-kampioenen Rianne Galiart en Yvette Caldenhove af, die beiden op 4,11 bleven steken.

Kogelstoten

Erik van Vreumingen was met afstand de beste kogelstoter. Hij maakte het gemis van topper Rutger Smith enigszins goed door ruim boven de 18 meter te stoten: 18,36.

Patrick van Luijk naderde in de halve finales van de 60 meter de WK-limiet van 6,67. De Rotterdamse sprinter klokte 6,73 in zijn race.

Brian Mariano won zijn halve finale in 6,76. De finale is zondag. Dan worden in totaal achttien indoortitels verdeeld.