Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Verhoeven kan klasse eindelijk laten zien

SAN JUAN - Frans Verhoeven heeft woensdag eindelijk zijn kwaliteiten kunnen tonen in de Dakar Rally. De Nederlandse motorcoureur, die door mechanische problemen met zijn BWM al in een vroeg stadium kansloos werd voor het klassement, won de elfde etappe.
Door ANP

Hij reed de 220 kilometer klassementsproef tussen Santiago en San Juan in 2 uur, 44 minuten en 50 seconden. Verhoeven had drie tellen voorsprong op de Amerikaan Jonah Street.

De Fransman Alain Duclos finishte als derde.

Verhoeven won vorig jaar twee ritten en eindigde in de top tien. Ditmaal kwam hij al vlak na de start enkele keren stil te staan, mogelijk door problemen met de 'antiklotssponsjes' in de benzinetank. Woensdag nam hij revanche.

''Hier staat een gelukkig man'', zei hij in het bivak. ''Ik had de eerste twee, drie dagen veel moeilijkheden. We zijn hier met een gloednieuwe motor, een BMW waar we nog niet al te veel vanaf wisten. Het was een sprong in het diepe. Maar nu is alles onder controle.''

Algemeen klassement

In het algemeen klassement veranderde weinig. De Franse favoriet Cyril Despres, die meer dan vier minuten toegaf op Verhoeven, bleef leider met een grote voorsprong op de Noor Pal Anders Ullevalseter en de Chileen Francisco Lopez Contardo. Henk Knuiman kwam als dertiende aan en is nog altijd de beste Nederlander in de algemene rangschikking, achttiende.

Nasser Al-Attiyah voerde in het autoklassement de druk op de Spaanse leider Carlos Sainz op. De coureur uit Qatar bracht zijn achterstand terug tot 4.28. De tweevoudig wereldkampioen, eveneens aan het stuur van een VW Touareg, verloor in de elfde etappe tijd door technische mankementen.

De dagprijs was voor de Fransman Guerlain Chicherit in een BMW. Tonnie van Deijne arriveerde met navigator Wouter Rosegaar in zijn Mitsubishi als zestiende in San Juan.

Truckers

Bij de truckers geven de Russen Firdaus Kabirov en Vladimir Tsjagin elkaar na de rustdag beleefd voorrang. Woensdag was Kabirov aan de beurt om de 'bloemetjes aan te pakken'.

De voorsprong op zijn rivaal, in de tussenstand al geruime tijd onnavolgbaar, was maar een halve minuut. De Fransman Joseph Adua werd in zijn van de Dakar-familie De Rooy geleende Iveco opnieuw derde.

Wuf van Ginkel, die de Ginaf-vrachtwagen bemant met Richard de Rooij en Willem Tijsterman, was de beste Nederlandse chauffeur. Hij werd vierde. Marcel van Vliet verspeelde drie kwartier, maar behield de derde plaats overall. Zijn naaste belager, de Tsjech Martin Macik, kon niet profiteren. Het verschil bleef een kleine twee uur.

Aanbevolen artikelen