LAUSANNE - Albert Zoer is de eerste Nederlandse springruiter die de wereldranglijst van de hippische federatie FEI aanvoert.

De Drent heeft in de nieuwste editie van deze Rolex Rankings, die een jaar lang de beste vijftig resultaten in de belangrijke internationale springrubrieken meeweegt, de Duitser Marcus Ehing van de eerste plaats verdrongen.

Zoer heeft 3106 punten, zijn naaste belager slechts één minder. De Zwitser Pius Schwizer (3068) is derde vóór olympisch kampioen Eric Lamaze uit Canada.

Zoer moet deze maand ruim honderd punten verdedigen, Ehning zelfs iets meer. De nieuwe koploper toonde zich aangenaam verrast door de huidige stand.

'Steekjes'

''Ik had zelf verwacht een paar plaatsjes te zijn gezakt, maar kennelijk hebben mijn naaste concurrenten ook enkele steekjes laten vallen'', zei de springruiter uit het Zuid-Drentse dorp Echten.

Harrie Smolders behoort ook tot de mondiale top tien. Hij bezet de negende plaats. In de top honderd staan dertien Nederlanders. De FEI houdt de lijst, te vergelijken met onder meer die in het tennis, sinds 2002 bij.