HUIZEN - Snowboarder Dolf van der Wal heeft van de artsen toestemming gekregen om deel te nemen aan de twee beslissende kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Vancouver.

De specialist op de halfpipe raakte half december bij een wedstrijd in Amerika zwaar geblesseerd. Bij een val liep hij een scheurtje in zijn milt en een gebroken rib op.

Herstel zou ongeveer zes weken gaan duren, waardoor Van der Wal in januari de laatste twee wereldbekerwedstrijden voor Vancouver zou moeten missen.

Nederland mag op de Spelen één snowboarder inschrijven op het onderdeel halfpipe. De 22-jarige Van der Wal, die vorig seizoen een olympische nominatie veroverde, is met zijn redelijke hoge plaats op de internationale ranglijst verantwoordelijk voor die quotumplaats.

Dimi de Jong

Hij heeft echter nog concurrentie van de jonge Hagenaar Dimi de Jong, die ook in bezit is van een nominatie. Een plaats bij de eerste twintig in de wedstrijden in Stoneham en Calgary is voldoende om naar Vancouver te mogen.

Van der Wal was woensdag opgetogen over het nieuws. Zelf bleef hij na de forse crash, die hem dagenlang in Amerika in het ziekenhuis hield, optimistisch over een snel herstel.

''Ik heb het geluk dat ik jong ben. Zo'n eerste diagnose van zes weken is een gemiddelde. Niet iedereen haalt dat. Ik ben echter snel hersteld. Na vier weken is er een scan gemaakt en was het scheurtje genezen. Anders hadden ze me nooit toestemming gegeven om te starten'', gaf de Huizenaar woensdag aan.

Conditie

Conditioneel heeft Van der Wal een achterstand. Hij sluit - als er snel een vlucht voor hem is - in een van de komende dagen aan bij de Nederlandse selectie die op trainingskamp in het Amerikaanse Park City is.

''Daar kan ik dan even rustig wennen voor we naar Stoneham reizen. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat ik nog zou kunnen meestrijden. Ik ben er wel eens drie maanden uit geweest, waarna het direct goed ging. Als het uiteindelijk niet lukt me te kwalificeren, lag het kennelijk niet op mijn pad naar de Spelen te gaan. In dat geval hoop ik dat Dimi het wel redt.''

''Het zou jammer zijn als bijvoorbeeld één of andere Japanner de plek van Nederland mag opvullen. Voorlopig ga ik er maar even vanuit dat ik het ga redden. Ik zie natuurlijk het liefst mezelf op de Winterspelen.''