Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Semenya gaat weer hardlopen

AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse 800 meterloopster Caster Semenya kan en zal volgens haar coach Michael Serne binnenkort weer starten in internationale atletiekwedstrijden. Dat maakte hij woensdag bekend op gezag van haar advocaten.
Door ANP

De 19-jarige Semenya, die een mannelijk voorkomen heeft, werd vorig jaar in Berlijn wereldkampioene. Er werden toen al meteen vraagtekens gezet bij haar geslacht.

Een en ander leidde tot zoveel ophef, dat Semenya sinds 19 augustus, toen ze goud won in 1.55,45, nergens meer aan de start is verschenen.

''Ze gaat weer internationale wedstrijden lopen'', zei Serne. Hij voegde eraan toe dat ze eerst aan wat kleinere evenementen zal meedoen, die voor haar een trainingskarakter hebben. Ze maakt op 19 februari in Port Elizabeth haar comeback.

Seksetest

De wereldbond IAAF heeft Semenya nooit geschorst, maar wacht met een stellingname tot het officiële resultaat van de seksetesten bekend is. Woordvoerder Nick Davies bevestigde dat woensdag nog maar eens.

Hij kon niet zeggen hoelang dat onderzoek nog gaat duren. Het vermoeden bestaat dat de jonge Zuid-Afrikaanse atlete een hermafrodiet is, die zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken heeft. Regelgeving daarover in de atletiek ontbreekt.

Aanbevolen artikelen