SANTIAGO - De Russische truckchauffeur Vladimir Tsjagin heeft de verhoudingen in de Dakar Rally hersteld. De coureur won dinsdag in zijn Kamaz de tiende etappe, een klassementsproef over 238 kilometer tussen La Serena en Santiago.

Een dag eerder had Tsjagin nog voor de tweede keer in deze rally zijn meerdere moeten erkennen in zijn landgenoot Firdaus Kabirov, die dinsdag 1 minuut en 24 seconden moest toegeven op de Russische klassementsleider.

Op Tsjagin staat ook dit jaar geen maat in de Dakar Rally. De Rus noteerde dinsdag zijn achtste etappezege van deze editie en zijn 55e in totaal. Daarmee heeft Tsjagin een record in handen.

Hij strijdt tijdens de rally door Argentinië en Chili niet alleen tegen Kabirov, maar voert ook een interessant gevecht met autocoureur Stéphane Peterhansel wat betreft het aantal dagzeges. De Fransman staat momenteel op 54 overwinningen.

Van Ginkel

Wuf van Ginkel eindigde in zijn Ginaf als vierde, één plek voor landgenoot Marcel van Vliet. De twee Nederlanders moesten beiden ruim veertien minuten toegeven op Tsjagin, die in het algemeen klassement bijna vijf kwartier voorsprong heeft op Kabirov. Van Vliet staat derde, Van Ginkel vijfde.