VOLENDAM - Bondscoach Harrie Weerman van de Nederlandse handballers moet gniffelen om het incident. Afgelopen zondag mocht zijn assistent Gino Smits niet filmen bij de oefenwedstrijd tussen het Belgische mannenhandbalteam en de Franse topclub Duinkerken.

Bondscoach Boro Golic wilde geen pottenkijkers van de concurrent. ''Laten de Belgen de boel maar opfokken. Ik lig er niet wakker van'', aldus Weerman.

De selectie van Weerman speelt zaterdag en zondag in Hasselt een minitoernooi tegen gastheer België en Estland.

De winnaar plaatst zich voor de play-offs van het wereldkampioenschap 2011 in Zweden. ''Voor ons is het duidelijk, we gaan naar Hasselt om eerste te worden. Ik heb de ploeg met de meeste kwaliteiten'', zegt de Drent onomwonden.

Inzicht

Het toernooi om de Yellow Cup begin januari verschafte Weerman weer meer inzicht in de kracht van zijn team. Oranje, dat in het Zwitserse Winterthur speelde zonder vijf vaste waarden, won onder meer van het sterker geachte Tunesië.

''De nummer twaalf van de wereld en wij zijn de nummer twintig van Europa. Ik zie dat de groep groeit en beter wordt. De jongens zijn ook gedreven, de meesten spelen bij topclubs in Europa en willen nu wel eens meedoen aan een groot kampioenschap.''

Het Nederlands mannenteam slaagde daar nog nooit in. Afgelopen najaar liep de ploeg deelname voor het EK 2010 mis doordat Oekraïne net iets beter was.

Geen WK

Turkije en Griekenland hielden plaatsing voor het WK van 2009 tegen en Polen was te sterk in de play-offs voor het EK van 2008.

Toch ziet Weerman verbetering: ''Toen ik 2,5 jaar geleden aantrad, waren misschien vier posities dubbel bezet. Nu heb ik eigenlijk voor alle posities twee bijna gelijkwaardige spelers paraat. De groep is dus in de breedte sterker geworden.''

Weerman mist in Hasselt de geblesseerde Tim Remer, linkerhoekspeler van de Duitse topclub TuS-N Lübbecke, maar hij treurt er niet om.

''Jeffrey Beenhouwer heeft zich in de kijker gespeeld. Hij kan Remer prima vervangen en dan heb ik ook nog Michiel Lochtenbergh voor die positie."

Concurrentie positief

"Hetzelfde geldt voor Mark Bult, bij ons belangrijk in de opbouw. Hij deed niet mee in de Yellow Cup, maar daardoor kon Nick Verjans zich op die plek onderscheiden. Hij is een ander type speler, maar voor de ontwikkeling van de ploeg is dat prima. Ik beschouw concurrentie binnen de ploeg als positief.''

De bondscoach gaat als gezegd voor de winst in Hasselt. ''Als we niet winnen, hebben we het slecht gedaan. Punt uit. Maar ik blijf ook kijken naar de lange termijn.

Een topland worden in handbal vergt een lange adem. In onze visie moet Nederland in 2016 bij de toplanden horen en vaste deelnemer zijn op de grote toernooien.''