ASSEN - De mondiale raceklasse A1GP is definitief ter ziele. De organisatie heeft de financiële problemen niet kunnen oplossen. Alle races zijn geschrapt, ook die van Assen op 16 januari. Het TT Circuit in Drente kon dinsdag echter meteen verheugend nieuws brengen.

Als vervanger van de A1GP doet nu de aan Europese voetbalclubs gelieerde raceklasse Superleague Formula het circuit aan.

''We zijn hartstikke blij dat er nu duidelijkheid is. Jammer van de A1GP, maar de Superleague Formula is ook een topsportevenement. We zijn vooral verheugd dat PSV er nadrukkelijk bij betrokken is'', zei een woordvoerder van het TT circuit.

''Voor de A1GP waren al 5000 kaarten verkocht. Het ligt voor de hand dat we die gaan omzetten naar de Superleague Formula.''

WK voor landen

De A1GP maakte vier seizoenen af. De klasse afficheerde zich als wereldkampioenschap voor landenteams en concurrent van de Formule 1.

Jan Lammers gaf leiding aan het Nederlandse team, dat in het laatste bestaansjaar met de coureurs Jeroen Bleekemolen en Robert Doornbos als vierde eindigde.

De problemen bij de A1GP kwamen afgelopen najaar aan het licht, toen de openingsrace in Australië op het laatste moment werd geschrapt.

Het bedrijf A1 Operations in Engeland was in betalingsnood gekomen, waardoor er beslag werd gelegd op de racewagens.

Einde verhaal

Promotor Lee van Dam kreeg de afgelopen weken geen contact met de organisatie. ''Ook de website van A1GP is uit de lucht. Michelin heeft geen banden geleverd, Ferrari, die de motoren levert, wist ook van niets."

"Het lijkt me einde verhaal. Natuurlijk is dat zonde, want wij hebben veel kosten gemaakt om de A1GP voor Assen op de kaart te zetten.''

De Superleague Formula is een prima alternatief, vindt ook Van Dam. ''Het zijn dikke auto's hoor, 100 pk's meer dan de bolides van de A1GP, vier cilinders meer."

"Het publiek in Assen gaat er niet op achteruit. PSV wilde ook graag een race in Nederland. Het zou mooi zijn als zij een grote naam in hun bolide krijgen.''