MADRID - Oud-wegracer Wilco Zeelenberg is door Yamaha benoemd tot directeur sport van het team van de Spanjaard Jorge Lorenzo. Dat meldde het Japanse fabrieksteam dinsdag.

De 44-jarige Zeelenberg was tussen 1986 en 1995 zelf actief als motorcoureur in het wereldkampioenschap. In 1990 won hij de Grote Prijs van Duitsland in de 250cc.

De geboren Bleiswijker reed negen keer naar de derde plaats in een GP en eindigde in 1991 op een Honda als vierde in het WK van de kwartliters.

Promotie

Zeelenberg heeft zijn promotie naar de MotoGP vooral te danken aan zijn goede werk bij Yamaha in de Supersport. Zeelenberg gaf vorig jaar leiding aan het team dat de Brit Cal Crutchlow aan de wereldtitel hielp.

Bij Fiat Yamaha komt hij te functioneren naast Davide Brivio, de manager van het team van negenvoudig wereldkampioen Rossi.

Trots

''Ik ben erg trots dat ik bij het officiële Yamaha MotoGP team mag werken",' zei Zeelenberg. ''Het is een enorme beloning en ik kijk uit naar deze uitdaging."

"Jorge is een fantastische coureur en ik kan niet wachten tot ik met hem en zijn team mag gaan werken. Het team is al een goed geoliede machine.''

Lorenzo is de grote uitdager van Valentino Rossi in de koningsklasse. De 21-jarige Mallorcaan eindigde afgelopen WK als tweede achter de Italiaan. Hij won vier Grote Prijzen.

Lof

Zeelenberg kreeg lof van Lin Jarvis, de baas van Yamaha motorsport. ''Ik ben er van overtuigd dat het team en Jorge zullen profiteren van Wilco's jarenlange ervaring als coureur, technicus en sportmanager.''

De Nederlander verwacht dat komend seizoen vier rijders zullen strijden om de wereldtitel. ''En Jorge is een van deze vier rijders. Ik ben een zeer competitief persoon, ik zal alles doen wat ik kan om de juiste atmosfeer te creëren en te vechten voor de wereldtitel.''