EAST LONDON - Golfer Joost Luiten heeft in het Afrika Open te weinig euro's verdiend om zijn speelkaart voor de Europese Tour veilig te stellen.

De 24-jarige Bleiswijker eindigde zondag op de banen van East London in Zuid-Afrika als 28e. Een plaats bij de eerste tien was nodig om in één klap de benodigde 20.000 euro binnen te halen.

Luiten klom op de slotdag wel in het klassement. Dat dankte hij aan zijn ronde van 70 slagen, 3 onder par. Hij noteerde vijf birdies en twee bogeys.

Twee kansen

Het bracht hem op een eindtotaal van 280 slagen, 12 onder par en leverde hem ongeveer 9000 euro op. De Nederlandse golfer heeft nu nog twee toernooien om zijn kaart in de wacht te slepen.

De thuisspelers beheersten het Afrika Open. Het podium was volledig Zuid-Afrikaans. De zege was voor Charl Schwartzel, die met een ronde van 67 oprukte van de vierde plaats en uitkwam op 272 slagen (-20).

Hij passeerde landgenoot Thomas Aiken, die een kaart van 70 inleverde en zijn koppositie moest afstaan. Aiken beëindige het toernooi met 273 slagen. Jbe' Kruger eindigde als derde met 274.