KÖNIGSSEE - Edwin van Calker heeft zondag zijn goede optreden in de tweemansbob geen vervolg kunnen geven met een puike prestatie in de viermansbob.

Hij eindigde samen met Arnold van Calker, Sybren Jansma en Thimothy Beck als dertiende tijdens wereldbekerwedstrijd in het Duitse Köningssee.

De winst ging naar de Duitse formatie van stuurman André Langer. De drievoudig olympisch kampioen was in twee manches 0,03 sneller dan wereldkampioen Steven Holcomb uit Verenigde Staten.

De tweede Amerikaanse ploeg van John Napier eindigde als derde. Van Calcker moest in twee manches iets meer dan een seconde op de Duitse winnaars toegeven.

Spelen

De Nederlandse viermansbob is al zeker van een startbewijs op de Olympische Spelen in Vancouver. Edwin van Calker stelde zaterdag samen met de van een liesblessure herstelde remmer Sybren Jansma in Köningssee ook een olympisch ticket voor de tweemansbob veilig.

Het tweetal eindigde tijdens wereldbekerwedstrijden als zevende. Ze voldeden aan de eis van sportkoepel NOCNSF, die een plaats bij de eerste tien verlangde.