Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Berghuis op zoek naar ervaring

BAD GASTEIN - Ervaring was voor Bell Berghuis het sleutelwoord na afloop van de World Cup snowboardcross in het Oostenrijkse Bad Gastein. Tijdens de kwalificaties liet de 24-jarige Nederlandse zien dat zij tegen de internationale top aanhikt, maar nog net tekort komt om zich tussen de elite te nestelen.
Door NUsport/Anne Joldersma

"Als je naar de top tien van het klassement kijkt, dan zie je hoe belangrijk ervaring in onze sport is. En laten wij eerlijk zijn", analyseerde Berghuis na afloop van haar race, "dat missen wij gewoon nog."

Samen met haar tweelingzus Britt probeert Bell Berghuis zich deze weken te plaatsen voor de Olympische Spelen in Vancouver. Haar 24ste plek op de World Cup in Bad Gastein was niet genoeg om een ticket naar de Canadese stad af te dwingen.

Te vroeg

"Misschien komen de Winterspelen voor ons ook wel een jaartje te vroeg. Wij zijn redelijk nieuw in deze sport en willen zo snel mogelijk, zo goed mogelijk worden. Daar werken wij keihard voor, maar de concurrentie is moordend."

"Eigenlijk was het vorig seizoen een verrassing dat ik een olympische nominatie wist binnen te slepen. Ik ben in ieder geval nog niet constant genoeg om elke week bij de beste zestien te zitten en in de finale te staan. Dat is toch dat stukje ervaring."


Foto:Rutger Geerling | Bell Berghuis in actie tijdens de World Cup in Oostenrijk.

Ontspanning

NOCNSF verlangt dat Berghuis minimaal twee keer bij de beste twaalf eindigt, of één keer bij de beste acht. Voor aanvang van de Spelen heeft zij nog twee kansen om aan die eis te voldoen, komend weekeinde in het Zwitserse Veysonnaz en een week later in het Canadese Stoneham.

Het volle programma is voor de snowboardster een factor om rekening mee te houden. "Je hebt niet de tijd om je hoofd helemaal leeg te gooien, maar dat is ook niet noodzakelijk."

"Natuurlijk is het belangrijk om te ontspannen, maar wij gaan nu meteen analyseren hoe het hier gegaan is en deze concentratie proberen vast te houden naar aanloop van de komende wedstrijden."


Foto: Rutger Geerling | De 24-jarige crosser zoekt naar aansluiting bij de wereldtop.

Souplesse

Een belangrijk verbeterpunt voor haar is het leren omgaan met de wedstrijdspanning. Tijdens de trainingen rijdt Berghuis soepel en snel, maar als het erom gaat raakt zij die souplesse enigszins kwijt.

"Dat is zeker iets waar ik mee bezig ben", legt de snowboardster uit. "Ik probeer daar beter mee om te gaan door bovenaan de start wat meer tijd voor mijzelf te nemen."

"Ik zonder mij dan wat af van de rest, praat niet echt met anderen, ga wat later naar de gate toe en dan op het laatste moment pak ik nog even een relaxmomentje met Frank (Germann, haar trainer - red.) om vervolgens het parkoers op te knallen."

Vaste waarde

Of Berghuis binnen de korte tijd die zij heeft genoeg verbetering weet te bewerkstelligen om de Spelen te halen, is nog de vraag.

Het hoofddoel is voorlopig dan ook een vaste waarde te worden in de internationale top van de snowboardcross. "En daar zijn wij fanatiek mee bezig", verzekerde de rijdster.

Aanbevolen artikelen