KONIGSSEE - Bobsleeër Edwin van Calker heeft zich zaterdag verzekerd van zijn tweede olympische startbewijs. Met remmer Sybren Jansma eindigde hij bij de wereldbekerwedstrijd in Königssee als zevende, zijn beste klassering dit seizoen in de tweemansslee.

Van Calker moest in de tweemansbob nog vormbehoud tonen. Sportkoepel NOCNSF eiste daarvoor een plaats bij de eerste tien.

Van Calker was met de viermansbob al zeker van een startplaats tijdens de Olympische Spelen in Vancouver.

De wereldbekerwedstrijd in Königssee werd gedomineerd door de Duitse teams. Thomas Florschütz en Richard Adjei-Otto wonnen.

Mager

Ze hielden olympisch kampioen André Lange met diens remmer Kevin Kuske 0,05 seconde achter zich. Het Zwitserse duo Beat Hefti/Thomas Lamparter eindigde op 6-honderdste van een tel als derde.

Van Calker had zaterdag voor het eerst sinds lange tijd Jansma weer mee als remmer. De Fries stond wekenlang aan de kant vanwege een liesblessure. In Königssee werd hij fit genoeg bevonden om in de bob te stappen.

Het leverde direct resultaat op. De seizoenstart van Van Calker in de tweemansbob was uiterst mager, met lage klasseringen. Nog voor de jaarwisseling in Altenberg kwam de ommekeer. Edwin en invaller Arnold van Calker eindigden daar als twaalfde.

Sterk

Met Jansma waren de starttijden zaterdag weer als vanouds sterk. De rappe aanloop vormde in beide runs de basis voor een hoge klassering op de favoriete baan van Van Calker. ''Na alle problemen aan het begin van het seizoen voelt dit lekker'', aldus Van Calker.

''We naderen onze oude vorm, zijn terug waar we willen zijn. Een paar honderdsten eraf en we schuiven ook nog enkele plaatsen op. Kortom, we zijn back on track, zoals ze dat in de bobwereld zeggen.''

Van Calker was blij dat hij het tweede olympische ticket op eigen kracht heeft afgedwongen. ''Ik wilde niet bezig zijn met een discussie. Ik wist dat we het zelf konden en dat hebben we nu ook laten zien.''

Nederlanders

De Nederlanders kunnen enkele goede resultaten in de tweemansslee goed gebruiken.

Van Calker hoopt nog steeds op een plaats in de top tien van het wereldbekerklassement, zodat hij straks in Vancouver in de eerste startgroep mag vertrekken. Die groep profiteert doorgaans van betere ijsomstandigheden.