BAD GASTEIN - Om ooit sportief echt mee te doen op wintersportgebied moet er binnen sportkoepel NOCNSF een aparte technisch directeur wintersporten komen. Dat is de mening van Marcel Looze (foto), binnen de internationale skifederatie FIS de hoogste baas van het snowboarden.

Looze, over een maand op de Spelen van Vancouver verantwoordelijk voor alle snowboarddisciplines, meent dat er binnen de sportkoepel onvoldoende toewijding is voor de wintersporten.

Het gebrek aan een duidelijke visie bij de overkoepelende organisatie staat de olympische ontwikkeling van de wintersporten in Nederland in de weg.

Groot geheel

''De Winterspelen maken een klein deel uit van een grool geheel, waarbij de aandacht vooral gericht is op de Zomerspelen. Enerzijds is dat ook begrijpelijk, de Zomerspelen zijn ook veel groter, maar het gaat om het beleid dat je voert'', aldus Looze vrijdag in het Oostenrijkse Bad Gastein, waar een wereldbekerwedstrijd snowboardcross plaatsheeft.

''Henk Gemser is als chef de mission voor Vancouver een noodoplossing, de vorige technisch directeur Charles van Commenée had weinig met de wintersporten en zou zich pas na Peking gaan bezighouden met de Winterspelen. Zijn opvolger Maurits Hendriks gaat zich ook pas na Londen met de wintersporten bezighouden.''

Schaatsen

Voor Nederland staan de Winterspelen vooral in het teken van schaatsen. Naast die groep komen in Vancouver vooralsnog zes shorttrackers, de viermansbob van Edwin van Calker, de vrouwenbob van Esmé Kamphuis en snowboardster Nicolien Sauerbreij aan de start.

Sinds 1976 is buiten het langebaanschaatsen geen Nederlandse medaille meer op de Winterspelen binnengehaald. ''Er is onvoldoende commitment binnen NOCNSF naar de wintersporten.''

Aparte technisch directeur

Looze pleit voor een aparte technisch directeur wintersporten, die voor een langere periode, acht tot twaalf jaar, visie en beleid moeten ontwikkelen.

''Er moet iemand komen die het hele proces rond de ontwikkeling van de wintersporten stimuleert en bewaakt. Je moet er na Vancouver direct mee beginnen. Anders verlies je weer vele jaren.''

Begrip

Vanuit Nederland heeft chef de mission Henk Gemser wel enig begrip voor de woorden van Looze. ''Binnen NOCNSF is de serieusheid naar de Wintersporten wel degelijk aanwezig. Er wordt volop nagedacht over de structuur, maar er blijft maar één technisch directeur."

"Ik kan in alle eerlijkheid zowel uit hoofde van mijn functie als bestuurslid van NOCNSF en als chef de mission Vancouver zeggen dat er geen scheve verhouding is tussen uitgaven en energie die door NOCNSF in de zomer- en wintersporten worden gestoken.''