HAUS IM ENNSTAL - De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn heeft vrijdag weer duidelijk gemaakt dat ze volgende maand de grote favoriete is voor olympisch goud op de afdaling. De wereldkampioene won in Haus im Ennstal ook de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen op deze discipline.

Vonn (25) klokte in het Oostenrijkse wintersportoord een tijd van 1 minuut en 38,84 seconden.

Anja Pärson uit Zweden eindigde als tweede, het brons was voor de Duitse Maria Riesch. De Amerikaanse nam door haar zege de koppositie in de strijd om de algemene wereldbeker over van Riesch.

De wedstrijd in Haus im Ennstal gold als vervanging van de afgelaste wedstrijd half december in Val d'Isere. Op zaterdag staat de tweede afdaling in Oostenrijk op het programma, een dag later gevolgd door de super-G.

De Amerikaanse won eerder dit seizoen twee afdalingen in Lake Louise. Ook schreef ze de supercombinatie in Val d'Isere op haar naam. Vonn won in totaal al 26 wereldbekerwedstrijden, waarvan 15 op de afdaling.

Hattrick

Twee weken geleden crashte Vonn tijdens de reuzenslalom in Lienz. Ze liep daarbij een blessure aan haar linkerarm op, maar dat weerhield Vonn er niet van om in Haus im Ennstal haar 'hattrick' te completeren.

''Ik had een race als deze even nodig'', verzuchtte de blondine. ''Na de zware dagen die ik achter de rug heb, was deze zege noodzakelijk. Ik wist dat ik mijn arm niet veel hoef te gebruiken tijdens de afdaling. Dit is een geweldige start van het weekeinde.''