IQUIQUE - De Spanjaard Marc Coma heeft donderdag in Chili de zesde etappe in de Dakar Rally voor motorrijders gewonnen. Na een race over 418 kilometer tussen Antofagasta en Iquique was de tweevoudige winnaar 10.34 minuten sneller dan de Fransman Cyril Despres.

De Portugees Helder Rodrigues eindigde als derde op 10.38 minuten.

Frans Verhoeven was de eerste Nederlander. Hij kwam als 23e over de finish. Zijn achterstand op Coma bedroeg ruim 1 uur.

Despres bleef leider in het klassement van de motorrijders. Hij heeft een voorsprong van 42.15 op de Chileen Francisco Lopez Contardo en van 44.05 op Rodrigues.

Coma klom van de achtste naar de vierde plaats. De winnaar van 2006 en 2009 heeft ruim 1 uur goed te maken op Despres.

Levensgevaar

De Italiaanse coureur Luca Manta kwam kort na de start zwaar ten val. Hij moest per helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar werd ernstig hersenletsel geconstateerd. Voor zijn leven wordt gevreesd.

Bij de auto's nam Stephane Peterhansel revanche op zichzelf. De Fransman verloor woensdag ruim twee uur op de concurrentie. Hij verspeelde ook zijn leidende positie in het klassement.

Sterk terug

Donderdag kwam Peterhansel sterk terug. Met een voorsprong van 47 seconden op de Spanjaard Carlos Sainz bracht hij de zesde etappe op zijn naam. Sainz, voormalig wereldkampioen rally, bleef wel leider in het klassement.

Bij de trucks verstevigde de Rus Tsjagin zijn leidende positie. Met een voorsprong van ruim 12 minuten op zijn landgenoot Kabirov kwam hij opnieuw als eerste over de finish.

De ploeg van Marcel van Vliet kwam als vierde binnen. Het GINAF-team staat derde in het klassement, op dik 4 uur van Tsjagin.