AMSTERDAM - Roderick Weusthof werd door bondscoach Michel van den Heuvel buiten de voorlopige WK-selectie gelaten. De Knoest trekt zijn conclusies.

"Voorafgaand aan de Champions Trophy heb ik een gesprek met Van den Heuvel gehad", vertelt Weusthof, die deze week terugkeerde van een vakantie in Australië. "Ik moest mijn niveau van het afgelopen EK vasthouden of verbeteren om bij de WK-groep te horen."

"Dat zou ik moeten laten zien op de Champions Trophy. Maar kansen heb ik niet gekregen. Als ik speelde, mocht ik twee keer per wedstrijd tien minuten meedoen. In zo'n korte periode kan je niets laten zien."

Meer risico's

"Omdat ik merkte dat ik weinig speeltijd kreeg, nam ik meer risico's in mijn acties. Ik wilde toch laten zien dat ik van toegevoegde waarde kon zijn voor het team. Ja, dat kan ook verkeerd uitpakken."

"Ik wil er ook bijzeggen dat ik in die minuten dat ik mocht spelen niet mijn beste spel heb laten zien. Maar het is ook lastig te presteren als je merkt dat de bondscoach je niet nodig heeft. Hij zag het niet in mij zitten."

Geen vertrouwen

"Doordat ik weinig speelde in Melbourne, zag ik het al aankomen dat ik niet bij de WK-groep zou horen. Ik heb geen enkel moment het vertrouwen gekregen van Van den Heuvel. Als je van te voren weet dat het een ‘alles-of-niets-situatie' is, dan is het vervelend dat je je niet kan bewijzen."

"Dit is voor mij het einde in Oranje. Zeker onder Van den Heuvel. Ik stop met het Nederlands elftal, het is gewoon klaar. Jammer dat het op deze manier moet, maar het betekent het einde van mijn interlandcarrière."

2010

In 2010 richt de spits zich op zijn club SCHC en op de scriptie van zijn studie rechten. "Doordat ik klaar ben met Oranje, heb ik tijd mijn studie dit seizoen af te ronden. En natuurlijk moeten we de tweede seizoenshelft met SCHC gaan presteren."

"Daar is nog genoeg te doen. Eerst een paar keer meespelen in de zaal. Hopelijk kunnen we promoveren naar de Hoofdklasse. Zou goed zijn voor het moraal van het team."

Mooi jaar

Weusthof zijn contract bij SCHC loopt na dit seizoen af. "Ik weet nog niet waar ik volgende jaar speel. Binnenkort ga ik met SCHC om de tafel. Maar ik studeer ook af en weet ik of ik in Utrecht blijf wonen."

"2010 wordt een mooi jaar. Het is tijd voor een andere carrière", besluit de speler die met Oranje de Champions Trophy (2006) en het EK (2007) won.