AMSTERDAM - Judoka Ruben Houkes heeft donderdag bekend gemaakt dat hij per direct een punt zet achter zijn carrière. De 30-jarige lichtgewicht van Kenamju gaf aan vooral grote moeite te hebben om op gewicht te blijven.

"Zelfs een slokje water kan funest zijn bij de weging", citeert de NOS Houkes."Vaak spoelde ik mijn mond als ik dorst had."

''Het was geen makkelijke beslissing, want judo is 25 jaar mijn leven geweest'', vervolgde hij. ''Toch zie ik weer andere uitdagingen. Ik denk dat ik op maatschappelijk gebied ook nog heel mooie dingen kan doen.''

Palmares

Houkes overwoog eerder in 2005 al om te stoppen met judoën, maar besloot toen om toch door te gaan. Dat bleek een goede keuze.

In 2007 kroonde hij zich in Rio de Janeiro tot wereldkampioen in de klasse tot 60 kilogram. Een jaar later pakte hij een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking.

Op de palmares van Houkes prijken verder één zilveren en twee bronzen medailles behaald tijdens Europese kampioenschappen.

Afscheid

Hij is alweer de vierde succesvolle Nederlandse judoka die ik korte tijd afscheid neemt. Mark Huizinga, Dennis van der Geest en Deborah Gravenstijn gingen Houkes de laatste anderhalf jaar voor.