KREISCHBERG - Een startbewijs voor de Olympische Spelen was het hoofddoel van snowboarder Dimi de Jong tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Kreischberg. Een stevige valpartij in zijn eerste run zorgde er echter voor dat hij vooralsnog plaats moet nemen in de wachtkamer.

Bij de derde sprong in de half-pipe zette de pas vijftienjarige De Jong zich verkeerd af waardoor hij eerst met zijn board en vervolgens met zijn hoofd hard op de rand van de baan terechtkwam.

"Dat was behoorlijk schrikken", blikt hij na afloop terug. De freestyle boarder bleef enige tijd middenin de kom van de baan liggen. "Het deed behoorlijk pijn."

Overdrijven

De Jong moest zich meteen bij de dokter melden, omdat er gevreesd werd voor een ernstige blessure. De arts overwoog de Nederlander uit de wedstrijd te halen, iets wat hijzelf totaal niet zag zitten.

"Zij was aan het overdrijven", glimlachte De Jong niet veel later. "Ik had een beetje hoofdpijn, maar dat trok vrij snel weer weg terwijl zij wilde dat ik meteen voor twee dagen het ziekenhuis inging."


Foto: Rutger Geerling - Dimi de Jong zit na zijn valpartij in de half-pipe

Helm

Ook de manager van de jonge boarder, Bibian Mentel, bleef vrij nuchter onder de valpartij. "Dit soort dingen horen erbij. Het is voor de half-pipe eigenlijk een standaardongeluk."

Uiteindelijk was er met De Jong weinig aan de hand. Het enige wat niet ongeschonden uit de strijd kwam, was zijn helm. Het beschermende deksel had zijn werk gedaan, maar daarbij wel een fikse deuk en een behoorlijke scheur opgelopen.

"Gelukkig had ik in Nederland al aangeven dat Dimi een nieuwe moest hebben. Dus die zal bij terugkomst voor hem klaarliggen", grapte Mentel.

Kwalificatie

De komende weken zal De Jong de helm ook nodig hebben. Zaterdag vliegt hij al naar Amerika om zich voor te bereiden op de laatste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen die in Canada zullen worden verreden.

Mocht de 15-jarige boarder zich daar bij de beste twintig rijders scharen, dan bestaat er nog altijd de kans dat hij de jongste mannelijke atleet aller tijden op de Winterspelen wordt.

De Jong wil zelf niet te lang stilstaan bij het opmerkelijke feit. "Daar ben ik niet echt mee bezig, maar deelname aan de Spelen zelf is natuurlijk wel altijd een droom geweest."


Foto: Rutger Geerling - Dimi de Jong vliegt door de lucht in de half-pipe

Soepel

Hoewel olympisch goud niet per definitie het hoogst haalbare is in zijn sport, was hij van kleins af aan al wel bezig met het toernooi. "Maar ik moet toegeven dat het de laatste jaren wel wat minder is geworden", geeft De Jong, die totnogtoe slechts één keer de Winterspelen op tv heeft gezien, toe.

Voorlopig is het voor de snowboarder, die net terugkeert van een blessure en pas drie dagen in de sneeuw staat, zaak het goede gevoel terug te krijgen. "Als je run lekker soepel loopt, dan volgt het goede resultaat vanzelf wel."

Fotografie: Rutger Geerling - Fotograferen.net