AMSTERDAM - Andreas Kofler heeft dinsdag de wereldbekerwedstrijd in Oberstdorf gewonnen, het eerste onderdeel van de befaamde Vierschansentoernee. De Oostenrijkse skispringer landde in het Zuid-Duitse wintersportoord na 125 respectievelijk 134 meter.a

Met een puntentotaal van 265,2 bleef Kofler de Fin Janne Ahonen, terug van weg geweest, ruim voor. Zijn landgenoot Thomas Morgenstern eindigde als derde.

De opening van de 58e editie van het traditionele evenement rond de jaarwisseling was allesbehalve sprookjesachtig.

De onophoudelijk neergutsende regen en de sterk wisselende wind maakten het de schansspringers erg lastig. De wedstrijd duurde meer dan twee uur, wat de zenuwen nog eens extra op de proef stelde.

Herstart

De jury besloot na twintig sprongen tot een herstart, tot groot genoegen van onder anderen Martin Schmitt. De ervaren Duitser was bij zijn eerste poging al na 96 meter 'neergestort' en nagenoeg uitgeschakeld.

De nieuwe kans was overigens amper aan hem besteed. De omstandigheden waren vanaf het moment van de ingreep onveranderd moeilijk, maar wel voor iedereen beter vergelijkbaar.

Ahonen

Kofler, al in het bezit van olympisch zilver, ging er het best mee om. Ahonen, met een afstand van 137 meter de verspringer van de dag, toonde aan dat in Vancouver nog terdege rekening met hem moet worden gehouden.

De Zwitser Simon Ammann (vijfde) en de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer (negende), vooraf uitgeroepen tot de grote favorieten, hadden veel meer moeite zich aan te passen. Ammann bleef wel leider in het WB-klassement. Kofler schoof op naar de derde plaats.