GRONINGEN - De derde partij tussen schaakroutinier Jan Timman en het 15-jarige talent Robin van Kampen tijdens het Schaakfestival van Groningen is geëindigd in remise. De stand in de confrontatie tussen jong en oud is nu 1,5-1,5. Dinsdag is de vierde en laatste partij.

Van Kampen is de Nederlands kampioen bij de jeugd tot 20 jaar. Hij speelt in Groningen zijn eerste tweekamp en bereidde zich voor door talloze partijen van Timman te bekijken en te zoeken naar zwakke plekken.

Het resulteerde in Groningen tot winst in de tweede partij. In de derde partij van maandag deed Van Kampen het opnieuw goed. Hij zorgde ervoor dat Timman met de witte stukken in de verdediging raakte en genoegen moest nemen met puntdeling.

De 58-jarige Timman bleefde zijn hoogtijdagen als schaker tussen de jaren zeventig en negentig. Hij won negen landstitels, vele internationale toernooien en speelde verscheidene kandidaatstoernooien voor een WK-tweekamp. In 1982 moest hij alleen de Russische grootmeester Anatoli Karpov voor zich dulden op de wereldranglijst.

Nizjnik

In het Schaakfestival zelf nam de Oekraïense grootmeester Ilja Nizjnik alleen de leiding na zeven ronden met 6 punten. Hij won maandag met wit van de Rus Nikolai Tsjadajev. Jan Werle en Dimitri Reinderman volgen met 5,5 punten.

Werle won van Friso Nijboer, Reinderman moest zijn koppositie inleveren door een remise met Robin Swinkels.