MECHELEN - Dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels heeft zondag bij Jumping Mechelen de kür op muziek, meetellend voor de wereldbeker, gewonnen.

De Nederlandse kwam met haar paard Sunrise tot een score van 82,200 procent en troefde daarmee de Duitse vijfvoudig olympisch kampioene Isabell Werth af. Werth noteerde met Warum Nicht een score van 81,650.

Jeannette Haazen belandde ook op het podium in België. Haar kür met Nartan kreeg een waardering van 77,850. Adelinde Cornelissen, die zaterdag met Parzival nog triomfeerde in de Grand Prix, eindigde nu slechts als elfde met 68,800 procent.

Genadeloos

Haar score was verkeken doordat Parzival tijdens de kür zijn tong uitstak, een kwaal die in de dressuur genadeloos wordt afgestraft door de jury. Cornelissen is nog wel aanvoerster van het wereldbekerklassement. Ze deelt de koppositie met de Duitse Monica Theodorescu.

Schellekens-Bartels werd zaterdag in de Grand Prix nog derde. De foutjes die Sunrise toen maakte, waren zondag verdwenen. De 15-jarige merrie gedijt nog altijd goed als het de pianoklanken van Wibi Soerjadi hoort.

Heel tevreden

''Ik ben heel tevreden, want ik had me voorgenomen echt alles uit de kast te halen en dat is gelukt'', zei Schellekens-Bartels. ''Bij het binnenkomen voelde ik precies de spanning die ik nodig had om een spetterende kür neer te zetten.''

Werth reed in Mechelen de eerste wedstrijden na haar schorsing van zes maanden. De Duitse kampioene moest die straf ondergaan omdat haar toppaard Whisper tijdens het concours van Wiesbaden in juni positief was bevonden. Het dier bleek behandeld met een verboden kalmerend middel.