ROTTERDAM - Traditiegetrouw experimenteert de korfbalbond tijdens het eindejaarstoernooi in Rotterdam weer volop met de regels. Dit keer krijgen de deelnemers aan de TIME for Korfbal Challenge te maken met LED-lichtjes in de paal, technische time-outs en een verruimd wisselbeleid.

De LED-lichtjes in de korfbalpalen lopen parallel met de schotklok, die elders in de hal hangt. De lampjes verspringen van groen, naar oranje, naar rood om aan te geven hoeveel tijd (in totaal 25 seconden) er nog is voor een doelpoging.

De wedstrijd wordt bovendien twee keer onderbroken voor een technische time-out. Na 15 minuten in de eerste helft en na 15 minuten in de tweede helft. Toeschouwers krijgen tijdens deze onderbrekingen op een groot videoscherm de hoogtepunten van het duel te zien.

Wissels

Coaches mogen ook meer wisselen dan de standaard vier keer per wedstrijd. Dat is uitgebreid naar twaalf keer, waarbij gewisselde spelers ook weer terug mogen keren. Dat geldt dan wel weer als een wissel. De omzettingen mogen alleen plaatsvinden tijdens een vakwissel.

De spelers moeten daarvoor in een speciaal gecreëerd vak klaarstaan. In de praktijk betekent dit dat de coaches meer met specialisten kunnen spelen. In de verdediging is er vaak behoefte aan een ander type speler dan in de aanval.

Aantrekkelijker

De experimenten moeten de sport aantrekkelijker maken voor publiek en spelers. Door de jaren heen zijn enkele experimenten goed bevallen en omgezet in vaste regels. Zo is de rieten mand inmiddels vervangen door een kunststofkorf, is de vrijebalregel aangepast en is de schotklok ingevoerd.

De TIME for Korfbal Challenge vindt plaats van 27 tot en met 30 december in het Topsportcentrum Rotterdam. De deelnemers zijn de nationale teams van België, Taiwan, zaalkampioen DOS'46, veldkampioen Koog Zaandijk, Fortuna en de Tulips, een selectie van Nederlandse talenten.