BEEKBERGEN - Gymnastiekbond KNGU stapt af van een selectieprocedure via twee kwalificatiewedstrijden voor de grote toernooien. Dat maakte de bond woensdag bekend.

Voor de Europese kampioenschappen van 2010 in Birmingham wordt een selectie van maximaal tien turners en tien turnsters samengesteld waarna topsportmanager Hans Gootjes uiteindelijk op basis van een aantal criteria een keuze maakt.

Nederland stuurt vijf mannen en vijf vrouwen naar de EK waar ook een landenwedstrijd plaatsvindt.

Zowel voor de mannen als de vrouwen is er één wedstrijd grotendeels bepalend voor een plaats in het EK-traject. Voor de mannen is die op 28 februari in Sittard, voor de vrouwen op 5 maart in Amsterdam. Gootjes kan de selectie middels aanwijsplaatsen aanvullen.

Trainers

Bij de uiteindelijke keuze baseert de topsportmanager zich op de bevindingen van de bondstrainers. Behalve op prestaties wordt daarbij onder meer ook gekeken naar de verwachte bijdrage voor de teamprestatie en de geleverde inzet tijdens de trainingen.

De KNGU heeft zich ten doel gesteld om bij de mannen tot de beste zestien landen te behoren met twee toestelfinales individueel.

Bij de vrouwen is een plaats in de landenfinale (beste acht) het doel. De EK zijn van 22 tot en met 25 april voor de mannen, van 29 april tot en met 2 mei voor de vrouwen.