JOHANNESBURG - Vragen waren er de voorbije jaren voldoende. Vragen over de veiligheid, de infrastructuur en de stadions. Bij de Confederations Cup, gezien als de generale repetitie voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar, nam Zuid-Afrika al veel twijfels weg.

Vrijdag is de start van het laatste traject richting het grootste mondiale voetbaltoernooi, met de loting in Kaapstad. In ongeveer 200 landen kijken mensen via de televisie mee.

Aan het deelnemersveld ligt het niet. Alle toplanden plaatsten zich, al ging dat voor de een wat eenvoudiger dan voor de ander. Argentinië, Frankrijk en Portugal voegden zich pas laat bij het deelnemersveld.

Ook Brazilië, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland zijn erbij. Rusland, halvefinalist bij het laatste Europese kampioenschap, ontbreekt wel.

Gullit

Voor Nederland is onder anderen bondscoach Bert van Marwijk aanwezig. Een dag voor de loting doet Ruud Gullit mee aan een voetbalwedstrijd in Kaapstad om de kandidatuur van Nederland en België voor het WK 2018/2022 te promoten. Oranje hoort woensdag of het bij de loting groepshoofd is of niet.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter deed er alles aan om het WK naar Zuid-Afrika te halen. Vaak werd er de voorbije jaren gesproken over een 'plan B', als het land toch niet in staat zou blijken te zijn om een dergelijk evenement goed te organiseren. Blatter hield ondanks de nodige tegenslagen vertrouwen.

Tegenslagen in Zuid-Afrika waren er vooral bij de bouw van stadions. Ongeveer 70.000 werknemers staakten tijdelijk voor een beter salaris.

Budget

Ook de huidige financiële situatie zat Zuid-Afrika in de weg. Volgens minister Gordhan bleef slechts één nieuw stadion binnen het vooraf opgestelde budget gebleven. De bouw van Soccer City, het stadion in Johannesburg waar de finale wordt gespeeld, viel circa 100 miljoen duurder uit dan eerder was berekend.

''Het was een achtbaan. Soms waren we tevreden en blij, dan weer pessimistisch. Maar we wisten dat we op tijd klaar zouden zijn'', aldus woordvoerder Rich Mkhondo van het organisatiecomité maandag. Aan sommige stadions moeten nog kleine dingen worden gedaan.

Chaotisch

Tijdens de Confederations Cup waren de tribunes verre van vol en verliep het vervoer naar de stadions chaotisch. Zuid-Afrika, dat destijds 70.000 vrijkaarten weggaf voor groepswedstrijden, denkt die problemen komend jaar bij het WK opgelost te hebben.

Veel zal voor het gastland ook afhangen van de prestaties van het nationale team. Zuid-Afrika heeft al 385 minuten geen doelpunt meer gemaakt. Het elftal speelde in 2009 zeventien oefeninterlands en scoorde daarin slechts negen keer. Van de zeventien duels leverden er vier een zege op.