LAKE LOUISE - De Zwitserse skiër Didier Cuche heeft zaterdag in Canada de eerste afdaling voor de wereldbeker van dit seizoen gewonnen. De wereldkampioen op de super-G bleef op de sneeuwpiste bij Lake Louise de Italiaan Werner Heel en de Zwitser Carlo Janka voor.

De wedstrijd werd enige tijd stilgelegd na een zware crash van de Amerikaan TJ Lanning. Die werd met een helikopter naar het ziekenhuis overgebracht.

Lanning, die zijn eerste wedstrijd afwerkte nadat hij in januari zijn kruisbanden had afgescheurd tijdens een wedstrijd in Kitzbühel, liep volgens eerste berichten zwaar beenletsel op.

Voor de 35-jarige Cuche was het zaterdag zijn tiende wereldbekerzege. Vijf daarvan behaalde hij op de afdaling. Het was wel twee jaar geleden dat hij op deze discipline zegevierde. De geroutineerde Zwitser had bijna een halve seconde voorsprong op Heel.

Janka

De pas 23-jarige Carlo Janka, vorig jaar tweede op dezelfde piste, gaf als nummer drie 0,62 seconde toe. De Oostenrijker Michael Walchhofer, vorig jaar winnaar van het wereldbekerklassement op de afdaling, begon zijn seizoen op de vierde plaats.

Cuche verdiende met zijn zege 27.000 dollar. Hij is er echter meer op gebrand over ruim twee maanden bij de Olympische Spelen in Vancouver medailles mee te nemen.

Bij de Winterspelen van Turijn in 2006 moest de getalenteerde Zwitser het doen met de twaalfde plaats op de super-G.