AMSTERDAM - De 21-jarige kiteboarder Kevin Langeree probeert vanaf woensdag als eerste Nederlander ooit beslag te leggen op de wereldtitel in zijn sport. Met nog één wedstrijd te gaan staat de geboren Noordwijker vlak achter zijn grote Britse concurrent, Aaron Hadlow.

De Engelsman mocht zich de afgelopen vijf jaar kronen tot wereldkampioen terwijl Langeree beslag legde op de tweede plaats. Dat kan de komende dagen echter andersom zijn als de Nederlander de laatste wedstrijd van het seizoen, op Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan, op zijn naam weet te schrijven.

Voorbereiding

"Ik ben hier dan ook al twee weken geleden neergestreken om mij zo optimaal mogelijk voor te bereiden op deze belangrijke laatste ontmoeting", legt Langeree uit aan NUsport. "Op deze manier kan ik rustig wennen aan de omstandigheden en nog wat trainen."

De afgelopen weken was het voor de kiteboarder, die dit seizoen de wedstrijd van de PKRA World Tour in Duitsland op zijn naam schreef, zaak de zenuwen onder controle te houden. "Ik moest er vooral niet te veel over nadenken", vervolgt Langeree.

"De zenuwen komen pas als het begint te malen in je hoofd. Daarentegen is een beetje spanning altijd goed en dat geeft mij ook een extra kick om een net iets betere truc uit te halen."

Opkomst

Naast Langeree maakt ook de Nederlander Yuri Zoon, die derde staat in het algemeen klassement, nog kans op de wereldtitel. Beide Nederlanders zijn dankzij hun grote voorsprong op de ranglijst inmiddels zo goed als zeker van een plaats op het podium, iets dat de kiteboarder uit Noorwijk niet verrast.

"De sport is bij ons ontzettend in opkomst. Elke jaar zien steeds meer mensen in dat kiteboarden een te gekke sport is om te doen. Daarnaast hoop ik dat een eerste Nederlandse wereldtitel de sport een boost zal geven, ook qua media-aandacht."

Bekijk wedstrijdbeelden van Kevin Langeree