TOKIO - De Nederlandse volleybalsters zijn op het WK van 2010 in Japan gekoppeld aan olympisch kampioen Brazilië.

Oranje stuit in groep B van de mondiale eindronde ook op Europees kampioen Italië, Kenia, Puerto Rico en Tsjechië. Dat heeft de loting dinsdag in Tokio uitgewezen.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger, die tiende staat op de wereldranglijst, start het WK volgend jaar op 29 oktober met een wedstrijd tegen Tsjechië. Daarna volgen duels met Italië (30 oktober), Brazilië (31 oktober), Kenia (2 november) en Puerto Rico (3 november).

De finale staat voor 14 november op het programma. Tokio, Nagoya, Matsumoto, Hamamatsu en Osaka zijn de speelsteden. Oranje werkt zijn wedstrijden af in Matsumoto.

'Zware poule'

''Een zware poule'', oordeelde bondscoach Avital Selinger. ''Het wordt een ongelofelijke uitdaging om tegen het beste team van de wereld te spelen aan het begin van het toernooi. We kunnen in ieder geval veel ervaring opdoen, maar het wordt zeker niet gemakkelijk.''

De bondscoach wil ook de op papier zwakkere tegenstanders niet onderschatten. ''Deze teams staan in de schaduw van Brazilië, Italië en Nederland, maar de wedstrijden tegen Kenia, Puerto Rico en Tsjechië worden juist de belangrijkste."

"Puerto Rico maakt veel progressie en heeft atletische speelsters. In het verleden hebben we gewonnen van Tsjechië, maar alle Europese ploegen zijn sterk. Kenia is het zwakste land in de poule'', aldus Selinger.

Rusland

Rusland verdedigt de wereldtitel. De formatie treft in de groepsfase China, Zuid-Korea, Dominicaanse Republiek, Turkije en Canada.