JEREZ - Een speelkaart voor de Europese Tour in 2010 lonkt nog naar de golfers Wil Besseling en Floris de Vries.

Van de negen Nederlanders die de afgelopen dagen in Zuid-Spanje in kwalificatietoernooien probeerden door te dringen tot de finale, de zogeheten Qualifying School, slaagde alleen genoemd duo.

Besseling eindigde maandag als zesde op de banen van Arcos Gardens in Jerez, eerstejaarsprof De Vries behaalde even verderop diezelfde klassering in Costa Ballena.

Van Weerelt

Inder van Weerelt en Taco Remkes, die dit jaar voor het eerst golften op het hoogste professionele niveau, zijn hun kaart voor de Europese Tour kwijt. Zij eindigden niet in de vereiste top negentien.

Van Weerelt kwam in Hacienda del Alamo nog redelijk in de buurt met de 24e plaats, maar Remkes was ver verwijderd van het begeerde startbewijs met de 38e plaats. Beide golfers vallen terug naar de Europese Challenge Tour.

Ook voor Richard Kind, Reinier Saxton, Jurrian van der Vaart, Sven Maurits en Robin Swane was een topnotering in de kwalificaties te hoog gegrepen. Zij missen de Qualifying School, die op 28 november begint in Girona.

Besseling

Besseling begon het toernooi in Arcos Gardens sterk met een ronde van 68 slagen en bevond zich meteen in de top zes. Die positie wist hij de dagen erna vast te houden, ondanks dat hij steeds minder ging spelen.

De 23-jarige prof uit Schellinkhout kwam na een slotronde van 72 uit op een totaal van 282 slagen, zes onder par. De Vries speelde in Costa Ballena een van zijn beste toernooien ooit. De 20-jarige Apeldoorner leverde vier dagen een kaart in beneden par en met een totaal van 278 zag hij een fraaie -10 achter zijn naam.

Luiten

De finale in Girona telt behalve Besseling en De Vries nog twee Nederlandse deelnemers. Routinier Rolf Muntz mag meedoen omdat hij in een bijna grijs verleden als eerste Nederlander (Qatar in 2000) een toernooi op de Europese Tour won. Joost Luiten is rechtstreeks toegelaten op basis van zijn positie op de Europese ranglijst.

De Qualifying School is een toernooi met een aparte status. Het evenement gaat over zes ronden (108 holes). De eerste dertig in het eindklassement verzekeren zich van een speelkaart voor 2010. Twee Nederlandse golfers hebben die kaart al in bezit. Dat zijn Robert Jan Derksen en Maarten Lafeber.