LAKE PLACID - Stilletjes hadden ze er op gerekend met een olympisch startbewijs in de koffer het vliegtuig naar Europa in te stappen. Op het vliegveld van Montreal ontbrak maandag echter de zekerheid van een reis naar Vancouver, in februari 2010.

Het bobsleeteam van Esmé Kamphuis zal de komende weken in Europa moeten vechten voor een debuut op de Winterspelen.

Met twee veertiende plaatsen in de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen op Amerikaans grondgebied is Vancouver voorlopig nog een eind weg. ''Het is inderdaad teleurstellend'', gaf Kamphuis toe voor de vlucht naar München.

Nominatie

In het olympisch ijskanaal van Whistler stelde Kamphuis vorig seizoen met remster Tine Veenstra een nominatie voor de Winterspelen veilig door als achtste te eindigen. Voor de start van het nieuwe wereldbekerseizoen keerde Kamphuis terug naar Canada voor een trainingsweek.

De lastige olympische baan bevalt het Nederlandse vrouwenteam. Dat maakten de trainingen wel duidelijk. Het goede gevoel verdween enigszins na de wedstrijden in Park City en Lake Placid. De benodigde klassering bij de eerste tien voor vormbehoud bleek te lastig.

''Ik had meer verwacht van vooral Lake Placid. Ik was zaterdag na afloop echt van slag'', kijkt Kamphuis (26) terug op de tegenvallende race.

Push-off

Na de magere wedstrijd in Park City liet bondscoach Tom de la Hunty Veenstra en de tweede remster Urta Rozenstruik in Lake Placid opdraven voor een heuse push-off, om te kijken of een start met Rozenstruik voordeel zou opleveren.

De net van een knieblessure herstelde Veenstra won glansrijk, bij wedstrijden verliep de start ook redelijk, maar verloor de combinatie vooral onderin de baan veel snelheid.

'Niet foutloos'

''De eerste run was goed en dan zie je slechts de dertiende tijd als resultaat. Bij het laatste tussenpunt lagen we negende. De tweede race was zeker niet foutloos, maar ik heb ook het idee dat het materiaal beter kan. Maar dat laatste is het zeker niet alleen."

"De andere landen hebben in de zomer stappen vooruit gezet, dat moeten wij ook gaan doen'', steekt Kamphuis de hand in eigen boezem. ''Aan de andere kant waren onze races van het weekeinde op dezelfde baan vorig jaar goed geweest voor de top tien. Dan ga je automatisch verder kijken.''

Paniek

Terug in Europa moet het een stuk beter gaan, weet Kamphuis. Van paniek wil de geboren Zwolse niets weten. ''Kennelijk is het allemaal niet zo simpel als we dachten. Ik ga ervan uit dat het benodigde resultaat een keer gaat vallen."

"Er komen in Europa een paar banen waar we ons thuisvoelen. Ook met deze slee moeten we de Winterspelen kunnen halen. We willen er in Vancouver gewoon staan.''