STOCKHOLM - Zhao Jing heeft woensdagavond in Stockholm op de 100 meter wisselslag een wereldrecord (kortebaan) moeten zwemmen om zich Hinkelien Schreuder van het lijf te houden.

De Chinese liet zich opjagen naar een eindtijd van 58,40, ruim een tiende sneller dan de Zweedse Thérèse Alshammar vorige maand in Durban. Schreuder ging mee naar 58,65 en verbeterde daarmee haar Nederlandse toptijd uit de series (58,83) opnieuw.

Dekker

Alshammer, die in de voorronde de tweede tijd liet noteren, trok zich terug voor de eindstrijd, evenals Inge Dekker. Beiden gaven de voorkeur aan de 50 vlinder, die even later op het programma stond.

Voor de geroutineerde Zweedse was dat een juiste keuze. Ze haalde meer dan een kwart tel van haar wereldrecord af, dat sinds drie weken op 24,75 stond. Voor eigen publiek was Alshammar al na 24,46 seconden terug.

Nederlands record

Dekker bleef achter bij dat geweld. Ze tikte in 25,29 als vijfde aan. In de series was ze met 25,17 (Nederlands record) nog de snelste. Schreuder, amper op adem gekomen, ging ook te water en finishte als achtste (25,94).