AMSTERDAM - Het Council Olympisch Plan 2028 maakt niet, zoals verwacht, in 2016 bekend welke stad als naamdrager voor de Olympische Spelen zal dienen, maar al in het voorjaar van 2010. Dat zegt Erica Terpstra in een interview met vakblad Sport&Strategie.

"In het voorjaar moeten wij een tijdsplan, inclusief een eerste kosten-batenanalyse, hebben klaarliggen", licht de voorzitter van NOC*NSF toe. "Dan worden ook de belangrijkste knopen doorgehakt zoals: welke stad wordt naamdrager van de Spelen."

Terpstra, die in mei 2010 zal terugtreden als voorzitter van de overkoepelende sportorganisatie, denkt niet dat Nederland bij voorbaat kansloos is.

"In tegendeel. Na Griekenland in 2004 zullen wij het eerste kleine land zijn dat zich durft op te werpen als olympisch kandidaat. Dat zal bij veel IOC-leden in goede aarde vallen."

Amsterdam en Rotterdam

De strijd tussen de naamdrager van de Spelen van 2028 lijkt vooral te zullen gaan tussen Amsterdam en Rotterdam. Uit onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van het blad, blijkt dat de havenstad door Nederlanders wordt gezien als dé sportstad van Nederland.

Uiteindelijk wijst 18 procent van de Nederlanders naar Rotterdam tegen slechts 14 procent voor Amsterdam. Heerenveen eindigt in het onderzoek op een opvallende derde plaats met 11 procent en blijft daarmee steden als Eindhoven, Groningen en Utrecht ruim voor.