ROTTERDAM - Bokser Hüsnü Kocabas (30) heeft zondag in Rotterdam zijn abonnement op de Nederlandse titel nog maar weer eens met een jaar verlengd. In tegenstelling tot voorgaande jaren kreeg de ervaren lichtgewicht 'zijn' kampioenschap evenwel niet cadeau.

De elf jaar jongere debutant Michael van der Heijden uit Eindhoven bood tot groot enthousiasme van het publiek zware tegenstand.

De min of meer ingecalculeerde puntenzege van Kocabas viel na drie enerverende ronden van drie minuten geflatteerd uit in het voordeel van de titelhouder uit Den Bosch: 10-3.

Gewaarschuwd

''Ik was voor deze jongen gewaarschuwd'', liet de kopman van Oranje kort na zijn gevecht hijgend weten. ''Hij wordt niet voor niets overal aangekondigd als een groot talent. Ik had nog nooit tegen hem gebokst, maar ik had hem al wel een paar keer op de training aan het werk gezien. Toch heeft hij mij in deze partij verrast. Ik had hem niet zó sterk verwacht.''

Vooral in de beginfase had Kocabas, goed voor elf nationale titels en ruim 200 partijen, het zwaar tegen de zeer offensieve Van der Heijden. De torenhoge favoriet ging zelfs tot drie keer toe neer, maar de arbiter gaf hem slechts één keer acht tellen rust.

Harde linkse

De moedige uitdager uit Eindhoven, die over een harde linkse stoot beschikt, sloot de eerste ronde af met een dubieuze achterstand van 2-5. Die negatieve marge kon hij nadien niet meer goedmaken, ondanks een indrukwekkende inzet.

De technisch betere Kocabas bokste het duel bekwaam uit. Ook Van der Heijden, die minder dan veertig duels in zijn boekje heeft staan, kreeg nog acht tellen rust.

Morele winnaar

Na de laatste gong staken beide boksers hun armen de lucht in. Van der Heijden voelde zich de morele winnaar, omdat hij de gedoodverfde kampioen flink in de problemen had gebracht. Het ruime verschil in punten verbaasde hem echter wel.

Zijn emotionele trainer-coach Ron Rovers sprak zelfs van een schandalige uitslag. De regerende kampioen keek evenwel minder op van de royale winstmarge.

Routine

''In de tweede en derde ronde heb ik op de juiste momenten toegeslagen'', analyseerde Kocabas, die nog lang niet aan stoppen denkt. ''Dat is een kwestie van routine. Ik weet dat alleen duidelijke treffers door de jury worden gewaardeerd."

"Dat moet Van der Heijden nog leren. Hij liet zich te veel opzwepen door het publiek en door zijn trainers. Daardoor sloeg hij soms wild om zich heen.''