ENSCHEDE - FC Twente onderstreepte zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax dat het dit seizoen heel lang wil meestrijden om de titel. De trots van Enschede blijft door de achtste competitiezege op rij (1-0) de voornaamste kampioenskandidaat.

Koploper FC Twente koestert een voorsprong van twee punten op PSV. Ajax moet al zes punten op de nummer twee van het vorige seizoen goedmaken.

Bryan Ruiz was de grote man bij de thuisclub. Hij besliste de tegenvallende topper met weinig doelkansen vlak na rust met het hoofd. Het ontbeerde Ajax vervolgens zonder de uitgevallen Marko Pantelic en Demy de Zeeuw aan kracht voor een geslaagde inhaalrace.

Pantelic

Ajax moest de eerste teleurstelling al vroeg in de wedstrijd incasseren. Pantelic greep al na tien minuten naar zijn hamstring en moest zich vervolgens laten vervangen door Miralem Sulejmani.

Ajax miste na de wissel een balvaste spits, die spelers als Luis Suarez, Urby Emanuelson en Demy de Zeeuw gevaarlijk in stelling kan brengen. Sulejmani bleef opnieuw ver verwijderd van het niveau dat hem bij Heerenveen een gewilde aanvaller maakte.

Suarez

Toch waren de beste kansen in de eerste helft nog voor Ajax. Suarez schoot in de negende minuut op de lat en trapte in de 26e minuut vrij voor doelman Sander Boschker in het zijnet. FC Twente. met de op tijd herstelde Wout Brama in de basis, vond het maar niets dat Ajax de tegenstander vaak al op eigen helft opzocht.

Bryan Ruiz en Miroslav Stoch, de uitstekende vervangers van de tot voor kort onmisbaar geachte Marko Arnautovic en Eljero Elia, werden daardoor onvoldoende in stelling gebracht.

Vrije trappen

Toch leidde Stoch in de 24e minuut de enige mogelijkheid van de thuisclub voor rust in. De rechtsbuiten ging tegen de grond na een duel met Gregory van der Wiel. Blaise N'Kufo kopte na een vrije trap via zijn bewaker Toby Alderweireld maar net over.

Een soortgelijke spelsituatie leverde in de 47e minuut de openingstreffer van de thuisclub op. Enoh vloerde Ruiz op de rechterflank. Theo Janssen trapte de bal vanuit een vrije trap op het hoofd van Ruiz, die zijn negende competitietreffer raak kopte: 1-0.\

N'Kufo

N'Kufo miste drie minuten later met het hoofd een uitstekende mogelijkheid op een tweede treffer. Het aanvalspel van Ajax verloor vervolgens aan kracht toen De Zeeuw zich even later moest laten vervangen door Siem de Jong.

Ajax werd ook niet gevaarlijker nadat trainer Martin Jol middenvelder Gabri voor Dennis Rommedahl had gewisseld. FC Twente hoefde niet eens heel goed te voetballen om de voorsprong met succes te verdedigen.