VERONA - Eric van der Vleuten is op de slotdag van het concours hippique van Verona vierde geworden in de Grote Prijs, de vierde kwalificatiewedstrijd voor de wereldbekerfinale. De springruiter uit Mierlo maakte met zijn paard VDL Groep Tomboy in de barrage twee springfouten.

De winst en de meeste WB-punten gingen naar de Engelsman Michael Whitaker. Hij liep met IT Amai ook in de beslissende omloop geen strafpunten op en was bijna driekwart seconde sneller dan de Duitser Gilbert Böckmann (No Father's Girl).

De Fransman Kevin Staut (Silvana) eindigde als derde. Slechts vijf combinaties haalden de barrage, twee daarvan bleven daarin opnieuw foutloos.

Zoer

Van der Vleuten hield aan zijn klassering 14.500 euro over. De winnaar ging met ruim 36 mille naar huis. De andere Nederlanders hadden geen succes. Albert Zoer hoorde onder de hoeven van Uruguay, zijn derde paard van stal, twee balken vallen.

De Drent bracht de 8-jarige schimmel voor het eerst uit op dit niveau. Leon Thijssen gaf met Olaf op. Hij was een van de zeven deelnemers die de finish niet haalden.

Zware wedstrijd

''Het was echt een zware wedstrijd'', zei Van der Vleuten. ''Ik moest als laatste ruiter de ring in en, eerlijk is eerlijk, Tomboy wandelde over de hindernissen. Ik ben nergens in problemen gekomen. In de barrage ging ik als laatste van start."

"Whitaker had een heel goede tijd neergezet en Böckmann was ook snel gegaan. Ik had dus de keus: of rustig rijden en dan derde worden of het risico vol aangaan. Ik heb voor het laatste gekozen.''

Tweede plaats

In de rangschikking voor de World Cup steeg Van der Vleuten sr. naar de tweede plaats met 37 punten. Dat zijn er nog maar drie minder dan de Zwitser Daniel Etter. De Duitser Marco Kurscher is met 33 derde.

Whitaker pakte pas zijn eerste punten. Hij maakte in Verona zijn rentree in het Europese circuit na een schorsing van vier maanden. De internationale federatie FEI sprak die straf uit nadat bij Whitakers paard Tackeray, een hengst, sporen waren gevonden van het vrouwelijke hormoon altrenogest.

Het voor hengsten verboden middel zat volgens Whitaker en zijn paardenverzorgster in het voer dat het dier per ongeluk had gekregen.