MONTREAL - De Nederlandse shorttrackers zijn bij de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen individueel goed op dreef. In Montreal bereikten vrijdag op de tweede dag vijf schaatsers uit het keurkorps van bondscoach John Monroe het hoofdtoernooi op de 1000 meter.

Voor Sjinkie Knegt en Annita van Doorn biedt de 1000 meter olympisch perspectief.

Beiden veroverden vorig seizoen op de 1000 meter een nominatie voor de Winterspelen en kunnen die in Montreal verzilveren door zondag een klassering bij de beste twaalf af te dwingen.

Naast Knegt en Van Doorn knokten ook Freek van der Wart, Liesbeth Mau-Asam en Jorien ter Mors zich vrijdag op de 1000 meter door de vele voorronden. Niels Kerstholt werd in de laatste voorronde uitgeschakeld.

500 meter

Ook op de 500 meter slaagden vijf schaatsers erin het hoofdtoernooi te halen. Knegt, Kerstholt, Van der Wart, Van Doorn en Mau-Asam mogen op die afstand zaterdag verder.

Van Doorn heeft op de sprint een nominatie en heeft aan vormbehoud (eerste twaalf) voldoende voor een olympisch startbewijs.

Winterspelen

De rest moet in de top acht schaatsen. Knegt moet zaterdag tevens aantreden in de halve finales van de 1500 meter. Mocht hij bij de beste acht eindigen, betekent dat voor hem plaatsing op die afstand voor de Winterspelen.