JOHANNESBURG - Het olympisch comité van Zuid-Afrika (SASCOC) heeft de macht overgenomen binnen de atletiekbond van dat land. 

SASCOC greep vrijdag in bij de bond, die volgens het olympisch comité volledig gefaald heeft in de spraakmakende zaak rond atlete Caster Semenya.

De atlete veroverde in augustus in Berlijn de wereldtitel op de 800 meter, maar riep gezien haar verschijning en overmacht vragen op of ze nu een vrouw of man is.

De schorsing van de Zuid-Afrikaanse atletiekbond volgt op de uitsluiting van voorzitter Leonard Chuene van de bond, die eerder toegaf dat hij op de hoogte was van een seksetest die Semenya van de internationale atletiekfederatie IAAF moest ondergaan in de aanloop naar de WK.

Seksetest

Chuene had het advies de atlete terug te trekken gewoon naast zich neergelegd, hetgeen uiteindelijk tot de omstreden en veelbesproken seksetest leidde.

Het olympisch comité van Zuid-Afrika stelde in september een onderzoek naar de gebeurtenissen. ''Het comité heeft het recht de volledige controle over de atletiekbond over te nemen'', liet SASCOC vrijdag weten.