RIJSWIJK/GIRONA - Elf Nederlandse golfers doen deze maand een poging een speelkaart voor de Europese Tour in 2010 te verkrijgen. Van die groep zijn Joost Luiten en Rolf Muntz rechtsreeks geplaatst voor de finale van de zogeheten qualifying school in het Spaanse Girona.

De overige negen proberen in de week ervoor via de tweede kwalificatiefase de finale te halen.

Taco Remkes, Inder van Weerelt en Wil Besseling hebben in hun eerste jaar op de tour onvoldoende geld verdiend om hun kaart voor 2010 te behouden. Het trio haalde zo weinig binnen, dat zelfs rechtstreekse plaatsing voor de finale van de qualifying school onmogelijk bleek.

Van de Nederlandse profs is het alleen de routiniers Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber gelukt hun kaart veilig te stellen. Zij verdienden dit jaar meer dan 300.000 euro prijzengeld, ruim voldoende voor de benodigde plek bij de eerste 115 op de ranking.

Kwalificatieface

Behalve Remkes, Besseling en Van Weerelt komen ook de profs Robin Swane, Richard Kind, Reinier Saxton en Floris de Vries vanaf 20 november in Zuid-Spanje in actie in de tweede kwalificatiefase, waarin 316 spelers verdeeld over vier golfbanen jagen op tachtig finaleplaatsen. Ook de amateurs Jurrian van der Vaart en Sven Maurits doen een gooi.

Joost Luiten en Rolf Muntz zijn al zeker van die finale in het Catalaanse Girona, waarin de eerste dertig een tourkaart voor 2010 verdienen.

Polsblessure

Luiten lag er maanden uit met een polsblessure en mag dankzij een dispensatieregeling nog vijf toernooien spelen om zijn tourkaart veilig te stellen, maar eindigen bij de beste dertig in Girona is de kortste weg.

Muntz won in 2000 de Qatar Masters en die overwinning geeft hem nog altijd het recht deel te nemen aan de finale van de qualifying school.