BOEKELO - Amazone Ellen Kloos is zondag in Boekelo nationaal kampioene in de eventing geworden. De 21-jarige Roosendaalse gaf met haar paard Rovano Rex in het afsluitende springparcours haar leidende positie niet meer kwijt.

Voor Kloos is het de eerste keer dat ze de titel verovert. Ze debuteerde in de military van Boekelo in een wedstrijd van de zwaarste categorie. In het internationale klassement van de wedstrijd speelde de in Rwanda geboren en in Zuid-Amerika opgegroeide amazone geen vooraanstaande rol.

Zilver was voor de sinds kort voor Nederland startende Belg Raf Kooremans, brons ging naar Jan van Beek. Slechts vijf Nederlanders reden de wedstrijd uit.

Mestern

De 39e editie van de military eindigde in een zege voor de Duitse Julia Mestern met haar paard FRH Schorsch. In de bijna veertigjarige historie van het evenement won nog nooit een Nederlander.

Tim Lips was dit weekeinde een mogelijke kandidaat geweest, maar de Brabander ontbrak omdat zijn beide paarden licht geblesseerd zijn.

Cross

Kloos, 43e in het eindklassement, legde de basis voor haar succes in de cross van zaterdag. Ze bleef daarin zonder hindernisfouten, maar overschreed wel de toegestane tijd. ''Ik heb bijna overal de kortste weg gekozen'', zei ze naderhand.

''Dat ik toch niet binnen de tijd bleef kwam mede door het terrein, dat op sommige plaatsen zwaar was. Ik ben tevreden. Misschien moet ik de volgende keer alleen nog iets harder gaan.''

Perspectief

Bondscoach Martin Lips noemde Kloos, die pas sinds 1998 in Nederlander woont, een amazone met mogelijkheden.

''Ik ben er trots op wat zij hier heeft laten zien. Het biedt perspectief. Helaas kan ik niet tevreden zijn over een aantal van onze gevestigde namen. Die hebben veel te weinig laten zien.''