AMSTERDAM - Jacques Rogge is op de algemene ledenvergadering van het Internationaal Olympisch Comité in Kopenhagen herkozen als voorzitter. De 67-jarige Belg, die zich als enige kandidaat had gesteld, kreeg 88 van de 93 stemmen. Een lid stemde tegen, drie onthielden zich van een stem.

Rogge volgde in 2001 de Spanjaard Juan Antonio Samaranch op. Zijn tweede termijn duurt volgens de nieuwe regels slechts vier jaar. In 2013 mag de voormalige chirurg uit Gent zich niet meer kandidaat stellen.

Roerige tijd

Rogge begon in een roerige tijd aan zijn eerste ambtstermijn. Het IOC was beschadigd door het corruptieschandaal rond de Spelen van Salt Lake City in 2002. IOC-leden hadden geld aangenomen in ruil voor stemmen op de Amerikaanse stad. Nadat de gemoederen bedaard waren, begon de charismatische Belg met hervormingen.

Zo creëerde hij de Jeugdspelen, die jongeren meer moet betrekken bij de olympische beweging, en stelde hij zich hard op in de strijd tegen doping. Ook financieel bloeide het IOC op, deze week maakte Rogge bekend dat de inkomsten flink zijn toegenomen.

Kritiek

Kritiek kreeg de voorzitter ook. Hij zou zich in aanloop naar de Spelen in Peking te neutraal hebben opgesteld naar de machthebbers in China, waar men het niet zo nauw nam met de mensenrechten.

Ook de keuze voor het Russische Sotsji voor de Winterspelen in 2014 werd vanwege de invloed van Vladimir Poetin en zijn machtige olievrienden fel bekritiseerd.

Spelen

Rogge nam als zeiler in de Finn-klasse zelf drie keer deel aan de Olympische Spelen, in 1968 in Mexico, in 1972 in München en in 1976 in Montreal en speelde ook voor de nationale rugbyploeg. Als delegatieleider van het Belgische Olympische Comité maakte hij later nog verschillende Zomer- en Winterspelen mee.

Voor zijn verkiezing als IOC-voorzitter zetelde hij in het uitvoerend comité van het IOC en was hij onder meer voorzitter van de Europese Nationale Olympische Comités en van de coördinatiecommissie van de Spelen van Athene 2004. Hij was ook vicevoorzitter van de medische commissie van het IOC.

Vicevoorzitters

De algemene ledenvergadering koos vrijdag ook twee nieuwe vicevoorzitters, de Italiaan Mario Pescante en Ser Miang Ng uit Singapore. Zij completeren met de Duitser Thomas Bach en de Chinees Zaiqing Yu het kwartet vicevoorzitters.