UTRECHT - Zeilster Marcelien de Koning won tijdens de Spelen in Beijing (2008) samen met Lobke Berkhout een zilveren medaille in de 470-klasse. Een jaar later maakte ze een opmerkelijke carrièreswitch.

De voormalig stuurvrouw wil in 2012 deelnemen aan de Olympische Spelen als RS:X windsurfster.

Vanwaar de carrièreswitch?

"Het was tijd voor een nieuwe uitdaging. De laatste jaren in de 470 waren veelal stil zitten. Er werd weinig wind verwacht tijdens de Olympische Spelen in Beijing. We hebben dus veel getraind met weinig wind. Ik wilde na acht jaar iets anders gaan doen. Ik voer al acht jaar met Lobke Berkhout",  vertelt ze aan Shesports.

"Het is niet makkelijk om te blijven winnen. Je moet oppassen dat je de magie tussen beiden niet verliest. Routine is dodelijk in topsport! Surfen is superdynamisch en vergt veel fysieke training. Dat vind ik heel gaaf. De Spelen zijn het hoogst haalbare dus daar ga ik voor!"

Hoe groot is je surfervaring?

"Ik vind alle boardsporten leuk, maar het surfboard heb ik dit jaar pas ontdekt. Zoals gezegd: ik houd van een uitdaging! Ik ben nu zeven weken bezig. Ik werd eind juni geveld door een blinde darmontsteking met complicaties. Ik had niet door dat de blinde darm geperforeerd was omdat ik zo hard aan het trainen was."

"De timing was natuurlijk niet goed. Het wordt het steeds kouder op het water. Op het moment wil je er echt niet meer invallen. Tijdens een training moet je wel maximaal gaan dus in het water vallen hoort er ook weer bij."

Hoe bevalt je het leven als surfster?

"De eerste drie weken zakte ik op de bank na een dag training. Het is een waanzinnig fysieke sport; als er geen wind is dan proberen we die zelf te maken door het zeil te pompen. Er is niet veel tijd tot de Spelen van 2012, daarom gaat mijn leercurve steil omhoog."

"De trainingen zijn niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal zwaar. Ik zit nu in mijn vijfde trainingsweek. Ik merk dat mijn energieniveau iets minder aangetast wordt door de trainingen."

Mis je Lobke?

"Zeker wel! De eerste trainingen deed ik alleen. Daar moest ik erg aan wennen. Ik praat nu veel hardop tegen mezelf, vroeger praatte ik met Lobke."

"Het is heel heftig om 210 dagen per jaar met twee meiden in een 470 te zitten, maar al die uren zijn ook heel bijzonder geweest. Vroeger heb ik ook alleen gezeild. Ik wist dus wel een beetje wat er zou gaan komen."

Hoe helpt jouw zeilervaring je bij het surfen?

"Dat zullen we aan het einde van dit jaar merken in het Spaanse Cadiz. Dan surf ik mijn eerste internationale wedstrijd. Je moet zowel met zeilen als met surfen de gunstige positie ten opzichte van de wind zoeken."

"Als ik het surfboard hard wil laten gaan, dan moet ik het zelfde spelletje kunnen toepassen als dat ik bij zeilen speel. De reglementen zijn belangrijker bij het zeilen dan bij het surfen. De surfers zijn wat meer 'laid back'."

"Eigenlijk kan ik er nog niet zoveel over zeggen. Ik vertel wat ik weet van andere surfers en coaches. Zelf heb ik het nog niet echt ervaren. Ik merk wel duidelijk dat ik het surfen snel oppik, omdat ik weet wat snel over het water verplaatsen inhoudt."

Wat is je doel voor Londen 2012?

"Ik wil me kwalificeren voor de Spelen door de top 8 van de wereld te bereiken in 2011 of 2012. Maar stel me de vraag nog eens over een jaar. Misschien geef ik dan een ander antwoord."