AMSTERDAM - De bekendmaking van de uitkomst van de seksetest bij wereldkampioene Caster Semenya wordt pas eind november verwacht, maar de Australische krant Sydney Morning Herald zegt de resultaten al te hebben ingezien.

Uit het medische onderzoek dat de wereldatletiekbond IAAF afnam bij de Zuid-Afrikaanse atlete, zou blijken dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen heeft.

Technisch is Semenya in dat geval een zogeheten hermafrodiet. Ze heeft volgens de krant geen eierstokken, maar wel inwendige testikels. Dat laatste zou haar hoge testosterongehalte verklaren.

De IAAF zou de wereldkampioene op de 800 meter reeds hebben geprobeerd te bereiken om haar van het testresultaat op de hoogte te stellen.

Medaille

De atletiekbond liet overigens al in een eerder stadium weten dat de 18-jarige Semenya ongeacht de uitkomst van de geslachtstest haar gouden medaille zeer waarschijnlijk behouden zal. Juridisch gezien is het erg lastig haar die achteraf te ontnemen.

"Het gaat om een medische kwestie, en niet om een dopingzaak waarbij ze opzettelijk valsgespeeld heeft", reageerde IAAF-woordvoerder Nick Davies vrijdag, zonder op de vermeende uitkomst in te gaan.

"Deze tests suggereren geen verdenking van opzettelijke misleiding, maar we onderzoeken hiermee de mogelijkheid dat Semenya een oneerlijk voordeel heeft gehad ten opzichte van haar concurrenten."